Končí chatařská sezóna a zlodějům začínají žně

S koncem letních prázdnin pomalu končí také chatařská sezóna a zvyšují se šance zlodějů na nerušený lup. S nástupem podzimu tak každoročně narůstají škody po vloupání ve víkendových a prázdninových chatách a chalupách. Průměrně zloději denně vyloupí 3-4 z nich. V loňském roce bylo nejvíce vloupání hlášeno ve Středočeském kraji, který je mezi chataři i zloději velmi oblíbený. Dalšími nejvíce postiženými oblastmi byly kraje Jihomoravský a Plzeňský.

Krádeže vloupáním do víkendových objektů jsou pro zloděje stále výhodný byznys. Překonat dveře či okna v nezabezpečených chatách či chalupách bývá snadnou a rychlou záležitostí. Potvrzují to policejní statistiky, které evidují v loňském roce jen z období přelomu léta a podzimu milionové škody na víkendových objektech vinou lupičů. Objasněnost těchto případů byla v září a říjnu 2018 přibližně 29 % a náhrady škody se dočkal jen málokterý majitel. Nejhůře na tom byl s objasněností případů vloupání Jihomoravský kraj, kde začátkem loňského podzimu dosahovala pouhých 9,2 %, ani v Plzeňském kraji to však s dopadením zlodějům nemají policisté snadné, zde byla objasněnost 16,5 %, ve Středočeském kraji pak 18,8 %.

„S koncem chatařské sezóny by měli majitelé zvážit vhodné zabezpečení, které jejich obydlí ochrání v době, kdy na chatu nejezdí. Kromě kvalitního mechanického zabezpečení vstupních dveří a oken zůstává nejspolehlivějším řešením instalace běžného zabezpečovacího systému s certifikací na daný stupeň zabezpečení, byť třeba jen s několika málo bezdrátovými detektory. Takto zajištěná chata je chráněna i proti sofistikovanějším útočníkům. Vykrádači chat však zpravidla nebývají vybavení nejmodernější technikou a stačí tak jednodušší systém, jehož výhodou u zazimovaných chat může být naprostá nezávislost na elektrické energii. Jedná se o detektory pohybu či otevření dveří využívající k přenosu poplachové zprávy sítě IoT (internetu věcí). Takovýto přenos zpráv je energeticky mnohem úspornější než nejčastěji používaná GSM síť mobilních operátorů, detektor tak může pracovat na jednu sadu baterií po celou sezonu,“ říká Jaroslav Čehovský, specialista bezpečnostních technologií ze společnosti SSI Group.

Objasněnost případů byla loni přibližně 29 %

Zlodějům také hraje do karet lehkovážnost majitelů, kteří nechávají na svých chatách a chalupách elektroniku, drahou zahradní techniku (sekačky na trávu, řetězové pily apod.), které je lepší co nejdříve převést na bezpečnější místo a neodkládat stěhování z týdne na týden. V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Jednou za čas je vhodné na chatu zajet a překontrolovat její stav, v zimě například odklidit sníh. Vzbudí to dojem, že chata není zcela opuštěná, a zloděje to tak může odradit.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky