Úleva pro majitele kotlů. Za revizi už si technici nemohou říct o tisíce, ale max. 1585 respektive 1848 Kč bez DPH

TNBiz, 3.9.2019


Poté, co se v minulém roce prodloužila lhůta pro revize domácích kotlů, jejich majitelé mají další důvod k radosti. Od 1. září letošního roku je totiž cena za revizi kotlů zastropována vyhláškou ministerstva životního prostředí. Během podzimu se také rozeběhne databáze techniků.

Vyhláška nově stanovuje cenový limit za revizi kotle. Od začátku září nemůže stát více než 1585 korun bez DPH v případě kotle bez řídící jednotky. U těch s řídící jednotkou nesmí být cena vyšší než 1848 korun bez DPH.

"Tato částka odpovídá reálným nákladům na revizi včetně dojezdu technika do vzdálenosti 50 kilometrů. Pokud pojede technik kratší vzdálenost, měla by být cena samozřejmě nižší," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Resort také plánuje v průběhu září spustit databázi, kde půjde jednoduše najít nejbližšího proškoleného technika. "Výrobci kotlů databázi nyní postupně naplňují a již za několik dní bude zpřístupněna veřejnosti," slibuje Roubíčková.

Ministerstvo životního prostředí také připomíná, že již za tři roky začíná platit zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy. "Do 31. srpna 2022 musí všechny provozované kotle na pevná paliva v Česku splňovat parametry emisí odpovídající alespoň 3. třídě dle ČSN EN 303-5. Tento údaj by měl být uveden na štítku kotle a v dokladu o kontrole jeho technického stavu a provozu," dodala mluvčí resortu. 

Už v minulém roce upravilo ministerstvo takzvané zákonné revize. Ty byly původně povinné každé dva roky. Podle novely zákona o ochraně ovzduší ale stačí jednou za tři roky. "Před rokem jsme lidem vyšli vstříc tím, že se frekvence revizí snížila ze 2 na 3 roky, čímž se staly revize de facto levnější," uvedl  ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika