Co je offsetová hypotéka a komu se vyplatí?

REKLAMA       Inzerce, 5.9.2019

Chcete si vzít hypotéku? Kromě vlastních úspor v podobě 10 až 20 % z kupní ceny nemovitosti, budete muset mít našetřeno na pokrytí dalších výdajů spojených s pořízením nemovitosti. Poplatek realitce, platba právníkovi a notáři za ověření smluv a podpisů, úschova peněz, daně atd. Přesto se vyplatí mít finanční rezervu. Nejen kvůli nešťastným náhodám a nehodám. Úspory vám mohou zařídit na hypotéku slevu.

Mít peníze stranou pro všechny případy, by měl mít každý. Hlavně pak ti, co si žádají o hypoteční úvěr. Stát se může cokoliv a finanční polštář na spořicím účtu je lepší než kdejaké pojištění. Ví to i banky. Nabízí proto tzv. offsetové hypotéky.

Hypotéka se zápočtem úspor

K offsetové hypotéce dostanete i speciální spořicí účet. Na něm uložené peníze se odčítají od úvěru a úročí se pouze výsledný rozdíl. Máte-li tedy hypotéku na 2 000 000 Kč a na účtu 400 000 Kč. Úročit se bude pouze 1 600 000 Kč. Banky nazývají tento účet „spořicí“, protože se na něm úspory vlastně úročí stejnou sazbou, kterou máte u hypotéky. Mezi banky, které nabízejí tuto službu, patří například Air Bank, Moneta Money Bank, Fio banka nebo Raiffeisenbank.

U Raiffeisenbank a u Fio banky vám dokonce můžou úroky klesnout na nulu. Pokud si na speciální účet uložíte stejnou částku, co vám zbývá zaplatit, nebudou vám na hypotéce naskakovat úroky. Samozřejmě dokud si úspory nevyberete.

Komu se vyplatí?

Kupujete nemovitost, zatímco čekáte, až prodáte starší kousek? Řešíte dědictví či očekáváte vysoký příjem z jiného zdroje? Offsetová hypotéka pro vás může být dobrou volbou. Dejte si ovšem pozor, banky si často přidávají navíc malé desetinky k úrokům u offsetových hypoték.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika