Houbaři se připravují na víkend, na kterých místech rostou?

TNBiz, 6.9.2019

Zatímco ještě pár dní zpátky milovníci sbírání hub hlásili plné koše a ve velkém si dopřávali smaženice a další pochoutky, v tomto týdnu se situace změnila. A podle řady houbařů bohužel k horšímu. Přesto jsou stále místa, kde houby rostou.

Houbaři se každopádně nedokáží shodnout. "Tak dnešní pokus na Rusavě (Kroměřížsko) - marná snaha. Asi pět kovářů jinak NIC," postěžoval si ve čtvrtek v diskuzi na portálu Na houby uživatel s přezdívkou bosmen. Odepsal mu Sucháč, že se jen stačí koukat kolem sebe, že les je plný hub.

To houbař s přezdívkou alfik řešil trochu jiný problém - našel hřiby, které nezná. "Včera jsem byl v Horni Lhotě u Opavy a našel jsem spoustu hřibů, které neznám. Hřibovitá houba, klobouk šupinatý," popsal v pátek alfik a přidal pár dalších detailů. Jiný uživatel mu odepsal, že půjde asi o šiškovec, který je jedlý.

Houby rostou i v Libereckém kraji, podle diskutérů ovšem bohužel jde často o plesnivé či červivé exempláře. Třeba Zdeněk se pochlubil, že ve čtvrtek v Jizerských horách nasbíral za tři hodiny dva plné koše, často byly ale houby plesnivé. Jiný houbař sesbíral u Višňové 300 babek, ale 280 jich prý bylo červivých.

Podle samotných houbařů je aktuálně nejhorší situace v Ústeckém a Pardubickém kraji. Z těchto regionů hlásí buď jen pár prašivek (v tom lepším případě) nebo vůbec nic.

Milovníci houbaření se podle diskuzí pořádně nadřou i ve středních Čechách a na západě republiky. "Na Křivoklatsku to končí. Včera sedm kovářů, jeden hřib a pár borováků," povzdechl si ve čtvrtek Jarin.

Pokud se tedy chystáte o víkendu do lesa s košíkem či dokonce nůší, měli byste se raději obrnit trpělivostí a počítat s tím, že se pořádně nadřete, než si dopřejete alespoň skromnou smaženici. Pokud tedy nemáte zaručené místo, kde je hub hromada.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky