Města na seznamu UNESCO těží z turistického ruchu, má to i své nevýhody

Jana Brožková, 6.9.2019
Zájemci o koupi bytu se zaměřují na širší centrum Turisty lákají, běžní obyvatelé je ale často opouštějí. Historická centra tuzemských měst s nejvýznamnějšími památkami skupují investoři, a to především za účelem krátkodobých pronájmů.

Památky na seznamu světového dědictví UNESCO se vedle Prahy a Brna nacházejí v deseti menších tuzemských městech. Realitní makléři společnosti ­­­­­­­­M&M Reality se shodují na tom, že vzácné stavby, či dokonce celé čtvrti světového věhlasu lákají mnoho turistů, a to i zahraničních, díky čemuž pomáhají plnit městské kasy. Druhou stranou mince je vylidňování historických center českých měst, nemovitosti jsou v nich předražené a kupují je většinou jen investoři.

Typickým příkladem je Český Krumlov, jedno z turisty nejvíce navštěvovaných měst v republice. „Historické centrum města je dnes komerční oblastí, chcete-li turistickou rezervací, kam běžný obyvatel nemá důvod zavítat. Už i služby jako například banky, které ještě donedávna sídlily právě v centru, se stěhují za svými klienty do okrajovějších částí města,“ konstatuje Stanislav Pouzar, oblastní manažer pro Jihočeský kraj společnosti ­­­­­­­­M&M Reality. Koupit si dnes v historickém centru Českého Krumlova byt, je v podstatě nemožné, nabídek je velmi málo, případně okamžitě zase mizí. „Když už se zde něco prodává, tak to bývá spíše rovnou celý bytový dům. A nutno podotknout, že starousedlíci, kteří tyto domy ještě vlastní, často cenu až nesmyslně nadsadí. Snad ani nechtějí nemovitost prodat, spíše jen tak zkouší štěstí, zda se náhodou nenajde někdo, kdo by dům takto přeplatil,“ říká Pouzar.   Zájemci o koupi bytu v Českém Krumlově se proto dnes zaměřují spíše na širší centrum. Mezi oblíbené lokality patří Špičák či Horní Brána. Bytů je ale ve městě obecně značný nedostatek a ceny nemovitostí vzrostly za posledních pět let zhruba o 30 procent.

„Čemu se dnes ve městě velmi daří, jsou krátkodobé pronájmy, které představují pro majitele bytů lukrativní příjem. Pro srovnání běžný nájem bytu 2+1 se v Českém Krumlově pohybuje okolo 8 500 korun měsíčně bez poplatků a energií. Ceny krátkodobých pronájmů se u stejně velkých bytů pohybují mezi 1 500 až 3 000 korunami za jednu jedinou noc,“ přibližuje Pouzar. 

Podobná situace je například v jihomoravské Telči, kde si také byt v památkově chráněném historickém centru běžný člověk jen tak nekoupí. „V samém jádru Telče se byty prodávají jen výjimečně, dnes už jsou buď městské, nebo patří podnikatelům, kteří je využívají na krátkodobé pronájmy,“ říká k tomu makléřka Andrea Šteflová ze společnosti ­­­­­­­­M&M Reality. V blízkosti centra, v okruhu do 10 minut pěší chůze od něho, už podle ní nabídek na prodej přibývá, ceny jsou ale vysoké. Například byty 3+1 o velikosti 75 metrů čtverečních se prodávají za 25 až 28 tisíc korun za metr čtvereční, jsou-li před rekonstrukcí. Za stejně velké, ale zrekonstruované byty zde kupci platí až 35 tisíc korun za čtvereční metr.

Oslovení makléři společnosti ­­­­­­­­M&M Reality sledují, že Češi sice mají zájem bydlet v historických centrech měst, ale nesmí být tamní turistický ruch příliš intenzivní a musí být přítomna občanská vybavenost, což už mnohde neplatí. Další otázkou, kterou zájemci o koupi nemovitosti řeší, jsou potenciální problémy s památkáři, které v těchto lokalitách logicky vystávají. „Kamenem úrazu bývá rovněž problematika parkování v historických centrech měst,“ říká oblastní manažer pro Olomoucký kraj společnosti ­­­­­­­­M&M Reality David Holík. Olomouc se rovněž pyšní památkou, která si podle organizace UNESCO zaslouží zvláštní pozornost. Jedná se o sloup Nejsvětější trojice. Značná část města je navíc památkovou rezervací. „Řekl bych, že větší roli z pohledu realitního trhu hraje skutečnost, že je Olomouc krajským městem. Mohu ale potvrdit, že nemovitosti v samém centru města skupují především investoři a celkově že je zde nabídek na prodej bytů velmi málo,“ dodává Holík.

Trochu jiná situace je v Litomyšli, která se rovněž nachází na seznamu UNESCO, respektive místní zámek a přilehlý areál. Podle Tomáše Kárského, oblastního manažera pro Pardubický kraj společnosti ­­­­­­­­M&M Reality, láká tato významná památka ve spojení s celým historickým centrem do města množství zahraničních turistů.  Byty zde ale podle něho nakupující vedle investorů i běžní občané. Kárský říká, že je to dáno ekonomickou prosperitou obyvatel, absencí velkého obchodního centra, které by z jádra města odlákalo občanskou vybavenost, a dalšími místními faktory.

„V Litomyšli je dobrý zaměstnavatel, zahraniční výrobce skleněných vláken, proto nebývá pro zájemce problém získat hypoteční úvěr. Přímo na náměstí kupují nemovitosti hodně Vietnamci, ale i Češi, jedná se stále ještě o mix obyvatel. V přízemí fungují  obchody a kanceláře a v patrech majitelé byty z části pronajímají, ale také v nich bydlí,“ popisuje Kárský s tím, že ceny luxusně opravených bytů ve staré zástavbě v centru města se mohou pohybovat až okolo 50 tisíc korun za metr čtvereční.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům