Správné nastavení ohřevu teplé vody ušetří za rok tisíce korun

Dostatek teplé vody je v dnešní době považován za standard a je běžnou součástí většiny domácností. V případě, že si teplou vodu ohříváte prostřednictví kotle, je důležité mít správně nastavenou teplotu jejího ohřevu. Pokud je totiž nastavena příliš vysoko, znamená to velké plýtvání energií. Horkou vodu pak navíc musíte ředit v baterii, aby byla vůbec použitelná. Správné nastavení kotle a ohřívače teplé vody tak může ušetřit až tisíce korun ročně a na komfortu resp. dostatku teplé vody to přitom není nijak znát.

Nejčastějším problémem bývá, že uživatel má nastavený příliš vysokou teplotu vody. Tu musí v baterii ředit, a přitom tak doslova vyhazuje peníze za energii nutnou k ohřevu oknem. „Při revizích kotlů se setkáváme s tím, že zákazník má nastavenou teplotu vody například na 65 stupňů. Přitom pro zachování pohodlí stačí mít vodu na zhruba 45 stupních a podle potřeby ji jen lehce doředit,“ vysvětluje Lukáš Lagron, hlavní technik společnosti Brilon s tím, že úspora je v tomto případě značná. Čím je totiž teplota vody v zásobníku vyšší, tím častěji musí kotel startovat, vodu dohřívat a tepelné ztráty jsou tak vyšší. 

Ohřev 200 litrů vody v plynovém ohřívači na 65 stupňů při příkonu 15 kW trvá zhruba 55 minut, zatímco na teplotu 45 stupňů je to o dvacet minut méně. Spotřebovaná energie se liší zhruba 5 kWh. „Často pomáháme také se seřízením teplotního čidla v ohřívači. Jeho správná poloha je totiž důležitá pro celkovou spotřebu a počet startů kotle, což má vliv na jeho správnou funkci a životnost,“ popisuje zkušenost Lukáš Lagron.

Pokud je čidlo uložené moc nízko, nahřívá se celý objem zásobníku mnohdy zbytečně a kotel startuje již při minimálním odběru. Zvýšený počet zbytečných startů kotle pak negativně ovlivňuje spotřebu a životnost zařízení. Čím je teplotní čidlo umístěné výše, tím kotel startuje později. Lidé pak ale mohou mít pocit, že nemají dostatek teplé vody a kompenzují to tím, že nastavují zbytečně vysokou teplotu ohřevu. „Správně by ale měli zanechat teplotu nižší a čidlo posunout níž. Se správnou polohou čidla dokáže poradit každý autorizovaný technik,“ doplňuje Lukáš Lagron.   

Určitou výhodu mají některé kombinované kotle, které nabízejí teplou vodu hned, a protože nemají zásobník, nenahřívají ji zbytečně. Teplá voda se tak odebírá jen tehdy, kdy je potřeba. Takovým případem jsou kotle Intergas, které nemají zásobník, ale i přes to jsou díky své konstrukci schopny dodat teplou vodu okamžitě. „V západoevropských zemích je tradice používat spíše kombinované kotle, které zároveň vytápějí i hřejí teplou vodu. U nás jsou běžnější zásobníky na teplou vodu, u nichž je ale riziko energetických ztrát, protože často udržují vysokou teplotu vody zbytečně,“ dodal Lukáš Lagron.   



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika