Šlapeme násilí na paty: opět v pražské Šárce, s kočárky i psy

V sobotu 21. září 2019 odstartuje z kempu Džbán již 6. ročník charitativního pochodu na podporu obětí domácího násilí. Je určen všem, kdo mají rádi procházky přírodou, a zároveň chtějí přispět na dobrou věc. Pochod Divokou Šárkou na Praze 6 každoročně pořádá neziskové centrum ACORUS, které pomáhá lidem ohroženým domácím násilím. "Z naší více než 20leté praxe víme, jak je důležité o domácím násilí veřejně mluvit. Domácí násilí přestává být v naší společnosti tabu - díky změnám v legislativě, mediální pozornosti  a většímu počtu organizací v této oblasti.  Vykročit z pekla domácího násilí a říct si o pomoc je tak mnohem snazší," říká Iveta Wollerová, zástupkyně ředitelky centra ACORUS.

Pochod má dvě okružní trasy

Dvě okružní trasy z kempu Džbán povedou opět malebným Šáreckým údolím. Je připravena 6kilometrová rodinná trasa, kde budou připraveny pro děti i dospělé úkoly na stanovištích. Za jejich splnění dostanou děti v cíli odměnu.  Desetikilometrová turistická trasa je určena pro zdatnější chodce.  Na obě trasy lze také vyrazit s kočárkem či se psím doprovodem.

Charitativní pochod má dvě okružní trasy

Pochod bude slavnostně zahájen v 11 hodin v kempu Džbán. K tomu zazpívá sbor Asi hlasy.  Registrace a start jsou pak otevřené až do 13 hodin.  Startovné činí 150,-  korun za dospělé, děti do 15 let jsou zdarma.  Registrace možná předem online na www.acorus.cz. Připraveny jsou dárkové tašky od sponzorů pro prvních 100 online registrovaných účastníků.

Výtěžek z akce půjde na konto centra ACORUS na odbornou pomoc obětem domácího násilí.

Na odpoledne – od 13 hodin je v kempu Džbán připraven zábavný program pro celou rodinu, který zahájí herečka Ivana Jirešová.  Dále vystoupí pop-jazzová zpěvačka Diva Baara a amatérská hudební uskupení The Conditionals a Floorless. Dále v kempu Džbán účastníci naleznou stánky s občerstvením a výtvarné dílny.

I v letošním roce se pochod pořádá za finanční podpory Městské části Praha 6 a Nadace O2.

ACORUS pomáhá obětem domácího násilí

Centrum ACORUS poskytuje - jako jedna z mála organizací - kromě poradenství také možnost ubytování v azylovém domě s utajenou adresou.  Komplex odborných služeb je zde poskytován 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Pracovnice/pracovník na nonstop telefonní lince vyhodnotí situaci a nabídne v případě akutního ohrožení zdraví nebo života okamžité krizové ubytování. Pokud se klientka potřebuje nejdříve zorientovat ve své situaci, ACORUS jí nabídne konzultaci v ambulantní poradně na Praze 7. Tam může využít odborné sociálně právní poradenství, psychoterapii či dostat právní informace. Veškeré odborné služby jsou klientkám (v poradně i klientům) poskytovány bezplatně.

"Sídlíme v budově, která je provizorní stavbou. Naším velkým úkolem je nyní získat nový azylový dům, který by vyhovoval současným standardům bydlení.  Jde o zajištění bezpečného bydlení v důstojném prostředí.  Klientky mohou i se svými dětmi v našem azylovém domě strávit až rok života. Tento rok je pro ně velmi důležitý.  Pomáháme jim za tu dobu zmobilizovat psychické a fyzické síly tak, aby se mohly zařadit do běžného života bez přítomnosti násilí, " říká Iveta Wollerová.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy