Jak na skryté vady nemovitosti

Koupili jste si dům či byt, ale vše není tak pohádkové, jak se na první pohled zdálo? Pukliny ve zdech, díra ve střeše, prasklý septik a špatně vedené inženýrské sítě. I koupě vysněné nemovitosti se může stát vaší noční můrou, přestože jste ji vybírali s největší pečlivostí a opatrností. Ale nezoufejte! Skryté vady nemovitosti lze nárokovat do pěti let od její koupě. Můžete žádat opravu či přiměřenou slevu z ceny, v určitých případech můžete dokonce i odstoupit od smlouvy.

Co je skrytá vada?

Skrytá vada je obecně taková vada, která není na první pohled viditelná, a která se obvykle projeví až po nějakém čase užívání. Skrytá vada tak není při předání nemovitosti patrná, mnohdy o ní nemusí vědět ani sám prodejce. Jedná-li se skutečně o skrytou vadu, odpovědnost za ni připadá původnímu majiteli nemovitosti.

Mezi skryté vady nemovitosti můžeme řadit například špatně provedenou hydroizolaci, tepelnou izolaci, špatně zvolené materiály a následný výskyt plísní, nedodržení stavebních postupů a následné narušení statiky stavby apod.

Na co máte nárok?

Ať už se jednalo o nešťastnou náhodu nebo původní majitel vadu záměrně zatajil, měli byste ji reklamovat bez zbytečného odkladu. Reklamovat jí můžete do 5 let od koupě. Pokud však byla skrytá vada předešlým majitelem zatajena úmyslně, tedy o vadě věděl nebo o ní musel vědět, nárok na reklamaci nemovitosti trvá i po uplynutí 5 let, a prodejce tak nemůže namítat promlčení.

Je-li vada odstranitelná, můžete se od prodávajícího domáhat opravy nebo přiměřené slevy z ceny. Jestliže se však jedná o vadu, kterou nelze odstranit, a z nějakého důvodu tak neumožňuje další používání nemovitosti, máte právo odstoupit od smlouvy a žádat vrácení peněz.

Jak postupovat při reklamaci?

Jestliže prodejce vámi vznesenou vadu nemovitosti uzná a dohodnete se na nějaké odpovídající kompenzaci, máte vyhráno. Jak ale postupovat, pokud se tak nestane?

Abyste měli větší šanci s reklamací nemovitosti uspět, důkladně tyto objevené vady zdokumentujte. Pokud předchozí majitel nechce reklamaci skrytých vad uznat, nechejte si vypracovat znalecký posudek vad. Důležité je si připravit i kupní smlouvu. O objevených vadách je následně potřeba informovat prodejce doporučeným dopisem, protože u případného soudního řízení bude nutné prokázat, že jste jako kupující prodávajícího o vadách skutečně informovali.

Máte se získáním kompenzace problém?

V takovém případě můžete využít služeb právníka nebo specializované společnosti Vaše nároky.cz, která vám se získáním odpovídající kompenzace pomůže. Stačí vyplnit online dotazník. 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba