Zítra se slaví Den kávy: jaké druhy kávy máme nejraději

Kávový tahák na Den kávy Milujete kávu? Tak slavte. Právě toto úterý 1. října slaví každoročně svůj svátek kávaKdy jindy, než na svátek kávy si vychutnat všechny její podoby. Pokud se v nich neorientujete tak dobře, jako barista, nevěšte hlavu. Máme pro vás tahák.

Kávový tahák na Den kávy:

Espresso (vyslovujte „espreso“)

Nápoj o objemu zhruba 30  ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení  kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema -  jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Ristretto (vyslovujte „ristreto“)

Ristretto je kratší čili menší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, hovorově kávové nakopnutí, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Což znamená, že čím kratší je extrakce, tím méně obsahuje káva kofeinu. Je tedy zdravější.

Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.

Věděli jste, že například v kavárnách Costa Coffee se na celém světě vypije měsíčně téměř 23 miliónů šálků kávy? V Čechách za pouhý měsíc navštíví tento řetězec přes půl milionu zákazníků. Za rok čeští baristé spotřebují téměř 150 000 kg kávové směsi Mocha Italia a na přípravu kávových nápojů s mlékem použijí okolo 800 000 l mléka


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky