Lidé staví svépomocí, nutí je k tomu nedostatek sil na stavebním trhu

Jana Brožková, 2.10.2019
Za první pololetí letošního roku se začalo stavět nejvíce rodinných domů za posledních deset let. Současně bylo vydáno nejvíce stavebních povolení na rodinné a bytové domy od roku 2013. Hlavním důvodem jsou obavy z nových pravidel, které začnou platit od nového roku.

České stavebnictví se ocitá v paradoxní situaci. “„Vzhledem k aktuálnímu vývoji ve stavebnictví očekáváme, že množství zakázek bude na jednu stranu kráceno obavou z recese, na druhé straně nicméně nastává viditelná stimulace, například na základě nového standardu NZEB (nearly zero energy building – budovy s téměř nulovou spotřebou energie),“ říká Petr Vaněrka, generální ředitel sítě stavebnin PRO-DOMA.

Ta sice platí již od roku 2016, ale od 1. ledna 2020 se výrazně dotkne standardu rodinných domů. Nyní tak nastává doba, kdy se část stavebníků snaží dosáhnout stavebního povolení právě z důvodu obav o splnění přísných parametrů. Zvýšený zájem potvrzují data Českého statistického úřadu, podle kterých se za první pololetí letošního roku začalo stavět nejvíce rodinných domů za posledních deset let a zároveň  bylo do letošního července v rámci meziročního srovnání vydáno nejvíce stavebních povolení na rodinné a bytové domy od roku 2013.

Přesto se převážná většina staveb ve standardu odpovídajícímu přísnějším požadavkům již řádku let staví. “Jde z mého pohledu spíše o chaos a nedostatek informací o tom, co má přijít, neboť doposud nejsou přesně definovány kombinace parametrů,“ vysvětluje Petr Vaněrka.

Zvýšená poptávka způsobuje akutní nedostatek pracovních sil a nárůst počtu těch, kteří se sami snaží část práce zajistit vlastními silami, případně se staví do role laického stavebního dozoru. Samostavitelé přitom od roku 1989 doposud spíše “vymírali“. “Vzhledem k tomu, že stavby obecně podléhají čím dál přísnějším limitům, normám a nárokům na plnění složitých požadavků, není pravděpodobné, že by tento styl měl nějakou šanci na budoucnost. Stavba obsahuje řemeslné práce, na kterých jsou navěšeny záruky a garance a ty padají s neodbornou instalací a celé stavění pak dostává přichuť katastrofy,“ dodává Petr Vaněrka.

Pokud se někdo chce ještě vyhnout zpřísňujícím kritériím, musí si stihnout si do konce letošního roku alespoň zažádat o  stavební povolení. Výjimku z přísných pravidel tvoří malé chaty, rekreační objekty, kostely a památkové budovy, příležitostně se novým nařízením mohou vyhnout i některé průmyslové areály. Majitelé již postavených domů také nic řešit nemusí, pokud se v rámci jejich rekonstrukce nebude jednat o zásadní přestavbu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba