Jak správně zazimovat benzínovou zahradní sekačku?

správně Zazimování zahradní benzínové sekačky bychom neměli podcenit. Kromě jejího důkladného očištění nezapomeňte na několik dalších důležitých úkonů. Prodloužíte tak její životnost a udržíte výkonnost. Petr Tichý ze společnosti HECHT poradí, jak postupovat při zazimování benzínové sekačky na trávu.

Čištění filtru

Kontrola a čistění filtru u benzínové sekačky by se měla provádět alespoň jednou ročně. Velice zde záleží na pracovním prostředí, v němž je sekačka používána. Platí zde logické pravidlo, že v prašném prostředí by se čištění filtru mělo provádět častěji. Při pravidelné údržbě dosáhneme nižší spotřeby paliva a snížení emisí. Takže tato péče se jistě vyplatí.

Kontrola svíček

Zapalovací svíčka se zpravidla vyměňuje jednou ročně, její funkcí je zajištění stálé jiskry a spolehlivého startu. A jak poznáme, že nadešel čas pro výměnu svíčky? Například pokud se na svíčce nachází těžko odstranitelná špína, porcelán je popraskaný či pokud jsou spálené elektrody.

Stabilizace paliva v nádrži

Pokud se rozhodneme uskladnit na zimu sekačku i se zbývajícím palivem v nádrži, je nutné přilít do nádrže stabilizátor paliva, který zabrání jeho znehodnocení. „Trvanlivost paliva je omezena například zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ radí Petr Tichý, specialista na zahradu ze společnosti HECHT.

Výměna oleje

Olej snižuje tření v motoru, čímž jej chrání před zadřením a snižuje jeho opotřebení. Během provozu se třením pohyblivých částí motoru do oleje uvolňují pevné částice. Tím se zhoršují vlastnosti oleje. Výměna oleje se u zaběhnutých strojů provádí jednou ročně, za tepla a při odpojených svíčkách, aby nevzniklo riziko startu.

Uskladnění sekačky

Sekačku uložte do suchých prostor. Skladována by měla být v pracovní poloze, tak aby z ní nemohly unikat provozní náplně. Pokud kvůli nedostatku místa musíte stroj při uložení naklonit, vždy dbejte, aby válec motoru směřoval nahoru, nikdy ne dolů. Motorový olej by mohl pronikat okolo ventilů do různých částí motoru a následné odstranění a vyčištění by se mohlo prodražit. Zásadním pravidlem je za všech okolností postupovat podle doporučení výrobce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika