Deloitte: Ceny bytů dále rostou - průměr ve 2Q 60 700 Kč/m2, v Praze dokonce 84 300/m2

Research, 27.10.2019

Pro českou ekonomiku významných údajů nebo událostí bylo včera nezvykle pomálu. Za pozornost ale stojí
například publikace Deloitte Real Index, která vychází čtvrtletně a tentokrát shrnula data za 2. čtvrtletí.

Analytikům firmy Deloitte na základě transakčních údajů zapsaných v Katastru nemovitostí vyšlo, že průměrná skutečná prodejní cena bytu v 2Q19 činila v celé ČR (tím se rozumí krajská města) cca 60 700 za m2. V samotné Praze, kde se v daném čtvrtletí odehrálo 61 % transakcí (měřeno hodnotou, nikoli počtem), byla průměrná cena dokonce 84 300 za m2.

Údaje Deloitte můžeme porovnat s údaji ČSÚ. Ten (zatím) absolutní průměrné ceny nemovitostí v nezveřejňuje, takže se musíme spokojit jen s indexy růstu. Porovnání (pro celou ČR) od roku 2018 dává následující graf:


Deloitte ovšem naznačují, že od konce roku 2017 rostou ceny konkrétně v Praze obvykle o nějaké dva procentní body rychleji než v celé ČR.

V současnosti zdražují byty i nemovitosti celkem v ČR tempem mírně přesahujícím růst mezd, takže reálně pro průměrného vydělávajícího Čecha mírně zdražují (zhruba 2 procenta).

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky