Z koruny stromu na Děčínsku vykoukl mýval, bude jich přibývat

TNBiz, 25.10.2019

Neobvyklým zážitkem se můžou pochlubit obyvatelé Krásné Lípy na Děčínsku. Na stromě v centru města se na chvíli zabydlel medvídek mýval. Ještě nedávno to u nás bylo zvíře chované především v zoologických zahradách. Ale podle odborníků se prý budeme s mývaly ve volné přírodě setkávat častěji.

Uprostřed Krásné Lípy se medvídek mýval vyjímal schovaný mezi větvemi. Něco takového tam dosud nikdo nezažil. A vypadá to, že si pobyt v Krásné Lípě, nedaleko národního parku České Švýcarsko, užívá celá rodina, nebo možná kolonie mývalů. Několikrát je místní přistihli na zahradách.

"V centru města nás to překvapilo. Od kolegy, tak ten mi říkal, že z vlastního dvora vyháněl už třikrát mývala," řekl Jan Kolář, starosta Krásné Lípy. Donedávna šlo ještě o exotické zvíře, teď už se mu ale začíná na severu Čech docela dařit. Dostal se tam zřejmě z Německa, kde kdysi vypustili do volné přírody dva páry, které se rozmnožily natolik, že už jich jsou tisíce.

"V Evropě se vzal v podstatě někdy ve 30. letech v Německu, kde byli vypuštěny první dva páry a za těch 80 let se rozšířili po celé střední Evropě," řekl Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko. Podle odborníků se mýval rozšiřuje dál na východ, a daří se mu v okolí větších měst. Je všežravec a nedělá mu problémy zavrtat se pro jídlo klidně i do popelnic.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky