Pětina lidí topí i během dovolených a víkendů mimo domov

Necelé dvě třetiny lidí podle průzkumu Providentu v zimě doma správně větrají, většina dotázaných při větrání ale netlumí topení. Závažnější je zjištění, že 40 % lidí naplno topí i v noci a přes den, když nejsou doma, pětina i během delší dovolené. Rozdílný přístup k topení mají ženy a muži. Ženy se raději oblečou a topí méně (40 %), muži si rádi přitápí na teploty pro krátký rukáv. Správným topením mohou přitom ušetřit tisíce, které mnohým v závěru „sezóny“ chybí.

Tepelný komfort má vliv i na finance
Dodavatelé energií opět hlásí zdražení. Průzkum Providentu ukazuje, že mnohdy lidé topí na zbytečně vysokou teplotu (nejvíce Čechů na 24 stupňů) nebo v situacích, kdy topení naplno není potřeba. Pětina lidí nevypne topení během dovolené či o víkendech mimo domov. Rozdílný přístup k topení mají respondenti žijící v bytech a v domech. Roli může hrát také to, že v domě není vhodné v zimě topení zcela vypínat kvůli riziku zamrznutí vody v potrubí a vzniku plísní.  
Právě vypínáním topení nebo jeho ztlumením je možné významně ušetřit. „Každý stupeň navíc znamená nárůst nákladů o přibližně 6 %. Pokud tedy topíte na 20 místo na 25 stupňů, vyjde vás topení o 30 % levněji,“ říká Tomáš Černý, analytik společnosti Provident, a dodává: „Zvýšený zájem o půjčky v období vyúčtování nákladů za energie zaznamenáváme každoročně. Nyní se začátkem topné sezony je tedy čas zamyslet se nad tím, jak náklady za vytápění snížit.“

Ženy jsou více zimomřivé
Z výzkumu Providentu vyplývá, že vnímání tepelného komfortu je odlišné u mužů a u žen. Ty jsou více zimomřivé (18 %), ale jsou ochotné se více obléct a za topení ušetřit. Muži mnohem častěji (32 %) než ženy (19 %) rádi chodí doma v krátkém rukávu a o to více topí.

Větrací návyky mají Češi většinou správné. Podle průzkumu Providentu 61 % lidí v zimě větrá krátce a intenzivně několikrát denně. Vymění se tak vydýchaný vzduch, ale nedojde k ochlazení stěn. Třetina lidí pak větrá namátkově, když si vzpomene. Neustále otevřenou ventilaci mají pouze 4 % Čechů a řízené větrání zatím využívá 1 % lidí.


O průzkumu 
Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. Sběr dat probíhal online v rámci Českého národního panelu na konci května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč celou Českou republikou.
Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 20 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České re¬publice zajišťuje zázemí společnosti 600 zaměstnanců a na 1200 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni.
Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 30 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,5 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie