Nájemné v Praze stále zdražuje, jak zjistit optimální tržní cenu nájmu?

Podle nejnovější analýzy bydlení, kterou zpracovala firma Deloitte, ceny nájemného v Praze rostou, a to zejména na pražských sídlištích. Jak ale zjistit férovou cenu nájmu, kterou požadovat či akceptovat? A co riskujete při špatném stanovení výše nájmu?

Studie ukázala, že výše nájmů vzrostla meziročním tempem 7,3 %, a před dvěma lety se cenová hladina v Praze zvýšila dokonce o 12,5 %. Jak tedy zjistit aktuální tržní cenu nájmu konkrétní nemovitosti?

Určitě můžete zkusit oslovit zkušené odborníky z oblasti odhadů nemovitostí. Pokud se vám ale nechce trávit čas telefonáty a schůzkami, vyzkoušet můžete také kalkulačku Odhad-zdarma.cz, která je k dispozici online, zdarma a bez nutnosti vkládání kontaktních údajů. Velmi rychle tak můžete zjistit optimální výši nájmu i odhad tržní hodnoty. Kalkulačka kombinuje několik různých zdrojů, jako jsou informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce apod. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem a výsledky jsou revidovány odborníky.

Co riskujte při špatném stanovení výše nájemného?

Co myslíte, je lepší nabídnout nižší nájemné a pronajmout tak nemovitost rychleji, nebo naopak čekat na zájemce, který bude vyšší cenu akceptovat? Obě varianty mají své pro a proti a jak říká známé pravidlo: „méně je někdy více“. A to platí i u pronájmu nemovitosti. Pokud je výše nájmu nižší, ale férová, může často vydělat mnohem více. Navíc, i drobný ústupek může zajistit dlouhodobý nájemní vztah, který přinese stabilní příjem.

Když je nájemné příliš nízké...

Z pohledu majitele nemovitosti se s nižším nájemným zvyšuje šance rychlého pronájmu. Výhodou je, že na nabídku reaguje více zájemců, takže majitel má možnost si nájemníka sám zvolit. To samozřejmě vyžaduje značné úsilí, protože je nutné zájemce nějakým způsobem prověřit. Na druhé straně, zájemci o pronájem může být nízká cena podezřelá a později se na ni může v případě problémů s bydlením odvolávat. Důležité je si také uvědomit, že pokud bude chtít majitel cenu zvýšit, nemůže tak učinit svévolně.

Nízký nájem má ovšem i své výhody. Jestliže si je nájemník vědom nízké ceny, obvykle nemívá na majitele přehnané požadavky a v případě problémů je ochoten je řešit sám. Za takových podmínek je také ochoten setrvat v podnájmu delší dobu.

Když je nájemné příliš vysoké...

Obvykle platí, že čím vyšší nájemné, tím déle trvá najít nájemníka. Zároveň zde setrvává hrozba, že jeho pobyt nebude při místní konkurenci dlouhodobý. Pohnutka k nastavení vyššího nájmu se liší - velmi často majitelé nemovitostí nastavují vyšší cenu, aby odradili zájemce, u kterých hrozí zadlužení. Paradoxně právě v těchto situacích majitelé následně bojují s neplatiči. Navíc, pokud někdo přistoupí na vyšší nájem, může se stát, že brzy najde výhodnější bydlení, nebo si rovnou pořídí vlastní.

Pokud se majitel rozhodne, že chce pronajímat za vyšší než tržně obvyklou částku, může pronájem řešit i nabídkou pro spolubydlení. Problémem spolubydlení bývá fakt, že se většinou jedná o studenty, kteří tak řeší pouze krátkodobé bydlení, a jakmile objeví lepší nabídku, neváhají nájemný vztah ihned vypovědět.

Riziko neadekvátní výše nájemného byste neměli podceňovat. Pokud totiž budete nabízenou cenu často měnit, zájemci to zaregistrují a riskujete tak ztrátu důvěryhodnosti. Ideální stav je tedy stabilní cena, kterou nebudete v průběhu inzerce nemovitosti měnit.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality