Opravdu víme vše o bramborách a jak vybrat ty nejlepší?

Brambory tvoří základ našeho jídelníčku. Jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Víte ale, jak jsou zdraví prospěšné, jak je skladovat nebo uvařit?

Na podzim se sklízí pozdní brambory, kterou jsou co do výživového hlediska stejně hodnotné, jako ty rané. Bez nadsázky můžeme tvrdit, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Jejich hlavní zásobní látkou je energeticky bohatý škrob, přesto mají výrazně méně kalorií než například bílé pečivo, těstoviny nebo rýže. Důvodem je voda, kterou brambora obsahuje asi ze 70 – 80 %. Brambory jsou i zdrojem vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (za zmínku stojí vysoký obsah draslíku, kterého je v jedné bramboře tolik, jako byste snědli 3 banány, dále hořčíku, železa i selenu) vlákniny a antioxidantů (zejména u barevných odrůd).

Brambory potřebují temno a nižší teplotu

Pozdní brambory jsou vhodné k uskladnění přes zimu a při správném skladování vydrží až do jara. Postupně však vysychají, ztrácí nutriční hodnoty a chuť. „Ideální je skladovat brambory v temnu a přiměřené vlhkosti při teplotě okolo 4 °C,“ radí Josef Králíček, předseda Českého bramborářského svazu a doplňuje, že brambory uložené na světle mají tendenci zezelenat. V teple zase začínají tvořit klíčky, které je nutné odstranit. Zelené hlízy nejsou ke konzumaci ani po tepelné úpravě vůbec vhodné. Mohou tvořit alkaloid solanin, který je pro zdraví škodlivý. Takové brambory raději vyhoďte. Nevhodné skladování poznáte i podle chuti, brambory při nižší teplotě zesládnou. „Občas u brambor po okrájení narazíte na šedé, nebo tmavší skvrny v dužnině. Ty jsou sice ošklivé, ale zdravotně nezávadné. Příčinou je obvykle drobné mechanické poškození při transportu a skladování brambor,“ vysvětluje Králíček.

Varné typy

U konzumních brambor rozlišujeme tzv. varné typy, každá odrůda brambor je zařazena podle svých vlastností do konkrétního varného typu. I přes to, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření. Pro přehlednost doplňujeme tabulku s rozčleněním.

 Víte jak brambory skladovat nebo uvařit?

 

Podle čeho vybírat brambory

·         Hlízy by měly být bez chorobných skvrn, povlaků, strupů a bez velkého mechanického poškození (tj. řezů, škrábanců, vrypů, otlaků).

·         Slupka by neměla být scvrklá a nazelenalá (zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu glykoalkaloidů). U menších mechanických nebo zaschlých poškození stačí vykrojit kaz.

·         Brambora nesmí mít plíseň či jakoukoliv hnilobu. V tomto případě již odkrojení poškozené části nestačí, bramboru raději celou vyhoďte.

·         Na závadu je i případná netypická vůně, nadměrné mechanické poškození či nepřirozená barva dužniny.

Další výhoda v konzumaci českých brambor s vysokým počtem vitamínů a prospěšných živin spočívá i v tom, že podporujete lokální české potraviny a farmáře. V ČR je k dispozici téměř 200 odrůd brambor s různou délkou vegetační doby, varným typem, barvou hlíz i dužniny, ze kterých můžete vybírat. Půdní a klimatické podmínky naší republiky jsou pro jejich pěstování velmi vhodné. Navíc doprava z druhého konce světa nezatíží domácí životní prostředí.


Více informace najdete na www.vseobramborach.cz

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky