dTest testuje: jak dopadly trouby, které mají páru?

dTest si vybral sedm modelů parní trouby Svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a šťavnatým masem i rovnoměrně upečené křehké vánoční cukroví jsou důležitými úkoly, při nichž se musíme spolehnout nejen na schopnosti kuchaře, ale i trouby. Velká očekávání spojují spotřebitelé s parními troubami, které mohou do jisté míry nahradit profesionální výbavu v domácí kuchyni. Nezávislý spotřebitelský časopis dTest si proto vybral sedm modelů, u nichž vyzkoušel nejen parní funkce, ale i ostatní způsoby pečení, s nimiž testované trouby neměly větší problémy. Horší to však bylo se spotřebou a v jednom případě také s bezpečností.

Jedním z klíčových pomocníků profesionálních kuchařů jsou konvektomaty kombinující pečení horkým vzduchem a v páře, které umožňují najednou připravovat hned několik typů pokrmů od masa přes zeleninu po dezert. Právě princip parních trub se konvektomatům podobá. „Parní funkce se však u jednotlivých modelů podstatně liší, a tak se před koupí dobře informujte, jak vámi vybraná trouba přesně funguje a co všechno nabízí,“ podotýká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest.

Zaměřeno na páru

Ze sedmi modelů, které prošly testem, nabídly plnohodnotnou parní funkci jen tři modely, a to AEG Mastery BSE782320M, Gorenje BCS747S34X a Beko BIDM 15500 XDS. Ty tak jako jediné mohly podstoupit kompletní zkoušky včetně pečení brokolice, které prověřilo rovnoměrnost distribuce horké páry v celé pečicí komoře. První dva jmenované modely obstály dobře, třetí o něco hůře, když jinak chutná a provařená brokolice zůstala na povrchu tvrdá.

Další pokrmy už byly připraveny i v troubách, které pečení v páře nabízejí pouze v kombinaci s jiným programem. „Pro pečení různých surovin naráz jsme zvolili filety z lososa, které jsme v páře pekli společně s bramborami a mrkví. Rybu a přílohu jsme připravovali zvlášť na samostatném plechu, abychom otestovali parní pečení různých potravin na dvou úrovních,“ přibližuje průběh testování Hana Hoffmannová. Hned čtyři trouby si s těmito chody poradily velmi dobře, vynikala mezi nimi již jmenovaná trouba Gorenje, která přitom zdaleka nepatří k nejdražším modelům. Nejlepších výsledků dosáhla i při pečení kynutého francouzského chleba z bílé mouky, který pro správnou přípravu vyžaduje nejen teplo, ale i dostatečnou vlhkost, a tak parní trouba jeho přípravu výrazně usnadní.

Rychlý nedělní oběd

Trouby s parní funkcí nejsou levnou záležitostí. Modelů s pořizovací cenou pod 10 000 je na našem trhu hrstka, zatímco trouby za více než trojnásobnou částku nejsou výjimkou. Kvalitní výkony by tak bezesporu měly podávat i při běžném pečení, tedy bez využití funkcí spojených s párou.

Pro všechny, kteří spěchají, je důležité i srovnání času potřebného k roztopení pečicí komory. Také na to se dTest zaměřil. Nejrychlejší model Samsung NV73J9770RS stihl při klasickém horním a spodním ohřevu zvýšit svou teplotu o 180 °C za pouhých šest minut, zatímco průměrně hodnocené modely potřebovaly deset a více minut. Rychlost i kvalitu prokázal i při pečení kuřete, kdy s již jmenovanou troubou Beko a modelem Electrolux EOB5454TOX dosáhl nejlepších výsledků. Kuře mělo křupavou kůrčičku, zlatou barvu na povrchu a šťavnaté maso uvnitř, a navíc všechny tři modely zvládly připravit maso pro chutný nedělní oběd zhruba za hodinku. Další testované trouby potřebovaly buď více času, a to až o třetinu, nebo nepředvedly tak dobrý výkon při pečení.

Dobré zprávy pro cukráře

Pokud jde o cukrařinu, nezískala od dTestu ani jedna z parních trub nejlepší hodnocení. Přesto nelze říci, že by některý z oblíbených dezertů vysloveně zkazily, a to ať už šlo o piškotový korpus nebo koláčky pečené na dvou úrovních nad sebou. K dokonalosti ve většině případů chyběly spíše drobnosti.

Žrouti energie

Při použití parních trub je ovšem třeba počítat s vyšší spotřebou energie. „Při samotném pečení jsme měli srovnání s loni testovanou troubou značky Mora, která nenabízí speciální funkce. Na upečení kuřete však potřebovala pouze 1110 Wh, zatímco nejúspornější testovaná parní trouba Ikea Finsmakare si vyžádala 1690 Wh a největší parní žrout energie spotřeboval 2080 Wh,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Samostatnou kapitolou je energetická náročnost samočisticích programů. K těm úspornějším patří parní program, jímž byly vybaveny tři testované modely a nejhospodárnější předvedl i celkově dobře hodnocený model AEG (315 Wh), spotřeba pyrolytického cyklu se pohybovala od 3 885 po skoro 6 400 Wh. Pořídit lze i trouby, které nabízejí jak parní čištění, tak pyrolýzu.

Bezpečnost až na prvním místě

Málo platné, bezpečnost je i v kuchyni prvořadá. Ani při testu parních trub tak dTest nemohl vynechat zkoušku bezpečnosti. Při ní bylo mimo jiné důležité, jak moc se plech nebo rošt nakloní, když se na něj zatlačí v přední části blízko dvířek. Tento pohyb je totiž častý jak při podlévání pečených pokrmů, tak při jejich vyndávání. Právě tato zkouška stála jednu z nejvyšších příček troubu značky Samsung, která ve všech ostatních testech figurovala mezi nejlepšími. Dostatečnou známku pak získala trouba Electrolux, a to za tepelnou bezpečnost. „Na jejích skleněných dvířkách jsme naměřili až 71 °C. To sice odpovídá technické normě, která udává limit až 80 °C, ale přihlédli jsme k tomu, že jiné trouby zvládnou s přehledem udržet teplotu dvířek pod 30 °C,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. 

Více informací o testu parních trub najdete na www.dtest.cz/trouby




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky