Hypotéky vystrkují růžky

Research, 21.11.2019

Podle údajů na portálu hypondex.cz za říjen (a pár předchozích měsíců) se zdá, že český hypoteční trh se přece jen pomalu probouzí z mrákot – elegantněji řečeno z propadu v první polovině 2019 daného předzásobením loni na podzim před účinností nových limitů v doporučení ČNB (DTI, DSTI).

Říjnové meziroční tempo změny hodnoty nových hypoték (-30 %) sice vyznívá docela tragicky, ale absolutní objem se, a to už několik měsíců, zdá být zpátky blízko úrovním konzistentním s dlouhodobějším vývojem (viz graf níže). Onen tragický říjnový mezirok je dán efektem základny: právě v říjnu 2018 totiž nabylo zmíněné předzásobení svého vrcholu (viz červený sloupec v následujícím grafu).

Nové objemy hypoték budou ale i nadále tlumeny jak ze strany nabídky (zmíněné limity DTI a DSTI a starší limit na LTV), tak zejména ze strany poptávky: ceny nemovitostí už v některých oblastech Česka nejspíš dosáhly takové výše, že o nákup stojí zřetelně méně lidí než v minulosti.

Slabou poptávku se zdá naznačovat i v říjnu meziměsíčně znovu klesnuvší (tentokrát z 2,47 % na 2,36 %) průměrná úroková sazba z nově poskytnutých hypoték. Ve skutečnosti však je důvodem spíš přetrvávající nízká úroveň střednědobých mezibankovních a dluhopisových úrokových sazeb, od kterých banky – s jistým zpožděním a odchylkami – odvozují sazby pro úvěry na bydlení:

Vybrané úrokové sazby (%, ČNB, Bloomberg)


Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky