Bydlení v panelácích opět táhne. Jsou levnější a jednodušší na údržbu

TNBiz, 25.11.2019


Paneláky opět mezi lidmi táhnou. A to nejenom kvůli obvykle nižší ceně. Mění se totiž i životní představy Čechů a domek se zahrádkou už není pro každého snovým bydlením.

Ještě před několika lety se život na zastavěném sídlišti v panelácích mezi mnohými považoval za čisté zlo. Podle portálu Bezrealitky, který se zaměřuje na zprostředkovávání bydlení, se paneláky v některých lokalitách ocitají na vrcholu zájmu.

Jedním z důvodů je samozřejmě cena. "Zatímco v Praze se starší byt prodává za cenu okolo 87 tisíc za metr čtvereční, ve Středočeském kraji je to 48 tisíc – tedy přibližně polovina pražské ceny," uvedl portál.

Dalším důvodem je i jiný životní styl. Kvůli náročnému povolání, častému cestování nebo koníčkům někteří lidé nestíhají pravidelnou péči o dům, případně o zahradu. Byt na údržbu není tak časově náročný, což mnohým vyhovuje.

Některé paneláky se navíc podařilo vkusně zrekonstruovat a působí tak podstatně přitažlivěji. "Mladší generace už nevnímá paneláky jako méněcenné bydlení, a naopak je ochotná přihlédnout k zajímavému architektonickému pojetí, které respektuje původní hodnoty a vhodně zapadá do okolí. Ceny takto zrekonstruovaných nemovitostí nadále porostou,“ vysvětlil výkonný ředitel portálu Hendrik Meyer.

Jelikož cena bytů v panelácích stoupá, mnozí je využívají také jako investici. "Potenciál panelových domů leží především v jejich dalších rekonstrukcích podle přání budoucího majitele nebo v revitalizaci celých urbanistických celků. Důležitou roli ale bude hrát nutné zlepšení dopravní obslužnosti, která je a bude pro bydlení mimo velká města klíčová," doplnil Meyer.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika