Jak se rodí vánoční stromky v Hornbachu

Vánoční stromky v Hornbachu

Vánoční stromky NORDMANNgold jsou k dostání pouze v HORNBACHU. Všechny stromky pocházejí z produkce certifikovaných závodů a jsou pěstovány s ohledem na zdravé životní prostředí. Jaký je jejich osud a co všechno musí splnit, než se dostanou k vánočního zdobení? To se vám snaží přiblížit HORNBACH.

Odkud stromky NORDMANNgold pocházejí?

 Semena pocházejí z gruzínského Kavkazu. Původní Nordmannovy jedlové lesy na Kavkaze poskytují pro naše stromky druhově čisté osivo s vynikajícími vlastnostmi,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v HORNBACHU. Semena se získávají odpovědně při trvale udržitelném obhospodařování stromových porostů včetně dodržování zásad bezpečnosti práce pro sběrače šišek.

 

Ze semínka vyroste semenáček

V německých a dánských školkách pro stromky vyrůstají ze semena semenáčky. Z jednoho kilogramu semen se vypěstuje až 5 000 mladých rostlin. V prvním roce vyrostou semenáčky jen pár centimetrů. Po dvou letech jsou sazenice velké 6 – 8 cm, což je dostatečná výška pro přesazení do školkového záhonu.

 

Z lesní školky na plantáž

Ve věku 3 – 4 let se mladá rostlina odebere ze záhonu ve školce a přesadí se na plantáž. Na jednom hektaru (10.000 m2), se zasadí asi 7 000 stromků. Dalších 7 až 10 let roste strom na plantáži. Přitom potřebuje neustálou péči – tvarování, korigování růstu, ořezávání pahýlů, ochranu před škůdci, hnojení. Jednotlivé práce často tvoří kontinuální péči, která se neustále opakuje. Stromek tak za svůj život potřebuje minimálně sedmkrát absolvovat tento pečující cyklus. K tomu se přidají obvyklé práce na plantáži, jako například kontrola a oprava plotů, budování a údržba cest, kosení atd. To všechno dělá z produkce vánočních stromků pro pěstitele „celoroční záležitost“.

 

Když stromek vyroste,……přichází na řadu „etiketování“. Pokud stromek splňuje požadované vysoké nároky, dostane etiketu NORDMANNgold. „Každý stromek NORDMANNgold má individuální kontrolní číslo kvality a je tudíž jedinečný. Pomocí tohoto individuálního kontrolního čísla lze kdykoli vyhledat plantáž, z níž stromek pochází, i odpovědného lesníka. To garantuje kvalitu a jistotu, že stromek opravdu pochází z ekologického zemědělství,“ popisuje Daniel Brychta z HORNBACHU.

Sklizeň a balení stromků

 

V polovině listopadu se vybrané stromky uříznou, očistí a zabalí do sítě. Následně se pomocí speciálního stroje napaletují. Jeden paletovací stroj zvládne připravit až 1 500 stromků za den. Po napaletování se stromky odvezou z plantáže k místu naložení na kamiony. Už 5 dní po začátku sklizně vyráží první stromky na cestu. Na jeden kamión se v průměru naloží 1 100 stromků. Průměrná trasa jednoho kamionu je cca 600 km. Na jeden stromek tak připadá 0,55 km přepravní trasy. 

  

Prvním krokem ke spolehlivé logistice je bezchybný průběh sklizně. Za tímto účelem je potřeba zkoordinovat všechny pracovní síly, jednotlivé úkony a časové možnosti tak, aby vše na sebe plynule navazovalo. „Například je nutné zajistit, aby doprava strojů k balení do sítě a paletovacích strojů mezi jednotlivými plantážemi probíhala s co nejmenší ztrátou,“ vysvětluje Daniel Brychta. Pravidelné dodávky do prodejen HORNBACH pokračují až téměř do Vánoc. To garantuje, že prodejny mají stále čerstvé stromky.

Stromek NORDMANNgold lze objednat i online

Stejně jako v minulých letech, lze i letos objednat a koupit vánoční stromek NORDMANNgold v HORNBACHU on-line s doručením domů nebo do prodejny HORNBACH dle vašeho výběru. Odpadne vám tak starost s nákupem a složitou přepravou a ušetříte čas i námahu. Navíc máte jistotu koupi zdravého zeleného stromku v ochranném a praktickém balení. „Řezané vánoční stromky jsou v on-line prodeji už od 21. listopadu, a za stejnou cenu jako v prodejnách, tedy 299 za 110 – 150 cm vysokou jedli. V ceně je navíc zahrnuto i frézování kmene pro jednodušší vložení do stojanu,“ říká Daniel Brychta z HORNBACHU.

 

2 ekologické důvody pro vánoční stromek NORDMANNgold

  • Porosty starších vánočních stromku často vytvářejí uzavřený vegetační kryt a nabízejí různým druhům živočichů životní prostředí, jaké ve vysokém lese nebo v normálním zemědělství už nenajdou. Výzkumy ze Sauerlandu ukázaly, že 80 % hnízdících párů skřivanů lesních hnízdí právě v kulturách stromků NORDMANNgold.
  • Jeden hektar kultury vánočních stromků váže během fáze růstu za deset let až 145 tun CO2 a za stejnou dobu vyprodukuje až 105 tun kyslíku.“

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry