Přemýšlíte nad družstevním bydlením? Na pořízení i rekonstrukci můžete využít stavebko

AČSS, 28.11.2019

Historie bytových družstev sahá na našem území až do 19. století. Avšak po roce 1989 na ně Češi téměř zapomněli a upřednostňují především nemovitosti v osobním vlastnictví. V současnosti, i kvůli nedostatečné nabídce bytů na trhu, však zažívá družstevní bydlení svou renesanci. Jakým způsobem ho lze financovat? 

Ohledně družstevních bytů koluje mezi lidmi řada mýtů. Jedním z nich je složité pořízení a financování takových nemovitostí. Využít klasickou hypotéku může být komplikované, obvykle bývá podmínkou, že byt musí být do jednoho roku od nákupu převeden do osobního vlastnictví. Co když ale takový převod neplánujete nebo nepreferujete? „Cesta k získání družstevního bytu vede přes stavební spoření. Lidé mohou využít úvěr ze stavebního spoření. V takovém případě nemusí řešit, zda má byt splacenou anuitu či zda je možné ho převést do určité doby do osobního vlastnictví,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 

Právě stavební spoření nabízí řadu možností jak při samotném pořizování nemovitosti, tak i její případné rekonstrukci či dovybavení. „S pomocí stavebka lze financovat také splacení podílu bytovému družstvu i převod členských práv a povinností. Ale můžete i renovovat nebo modernizovat samotný byt či dům ve vlastnictví družstva,“ komentuje Jiří Šedivý, tajemník AČSS. 

Družstevníci však nesmějí zapomínat, že v případě stavebních zásahů ve své bytové jednotce zpravidla potřebují souhlas družstva. Pokud se přesto rozhodnou bez jeho schválení upravovat svůj byt, vystavují se nebezpečí sankcí a v krajním případě dokonce ztráty svého družstevního podílu. 

Být členem bytového družstva má však také významný společenský přesah, protože v ideálním případě družstevníci vytvářejí komunitu pečující o bytový dům a jeho okolí. „U družstevního bydlení nejde pouze o získání vhodného bytu, ale i o oboustranně přínosnou spolupráci mezi uživateli bytů a bytovým družstvem – jak při pořízení, tedy v době výstavby, tak i při následné správě nemovitosti,“ vysvětluje Martin Kroh, předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha.


Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika