ČR jako účastník nemovitostní krize


Příspěvek Mezinárodního měnového fondu je sice staršího data (říjnová publikace), i tak si ale zaslouží alespoň letmé povšimnutí. A to i z toho důvodu, že neopomíná zmínit Českou republiku.

Článek pojednává o krizi, která je spjata s dostupností, respektive nedostupností, bydlení. Ze zemí nesoucí tíhu tohoto problému zmiňují autoři Kanadu, Švédsko, Velkou Británii a naši zemi. Poznámka na okraj zní, že v této problematické oblasti by snad bylo i lepší, pokud bychom byli zmínky ušetřeni. Nemáme se totiž čím pyšnit. 

Mimo upozornění přichází MMF i s řešením bytové krize
Nenabízí však žádné revoluční návrhy než staré známé řešení v podobě zaměření se na stranu nabídky a urychlení výstavby nového bydlení. To by mělo mimo jiné zahrnovat i zkrácení lhůty pro rozhodnutí o povolení stavby, zajištění transparentnosti schvalovacích procesů, zamezení zbytečným průtahům (například v podobě odvolávání) či pobízení developerů k výstavbě bytových domů, které by následně byly i pronajímány, čímž by se rozhýbal trh s pronájmy, který konkrétně v naší zemi nemá silnou tradici.

Se zmíněnými opatřeními lze pouze souhlasit. Zajištění dostatečné nabídky bytů dostupných pro širší škálu
obyvatel je tím nejlepším řešením. Problém však spočívá v tom, že jeho realizace leží v rukách jiných, a to těch, kteří efektivní kroky – alespoň doposud – v dostatečné míře nečiní.

Nicole Gawlasová

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika