Silvestr se blíží: restaurace nabízí poslední volná místa

Naopak na Vánoce bude řada podniků zavřená

Kdo uvažuje o tom, že silvestr oslaví v restauraci, má poslední šanci rezervovat si místo, protože řada podniků už je podle společnosti Storyous z 80 % obsazená. Většina jimi oslovených restaurací chystá pro své hosty speciální silvestrovské menu a chybět nebude ani novoroční přípitek. Naopak na Vánoce bude řada podniků zavřená.

Loučení se starým rokem a vítání nového je spojeno s veselím, dobrým jídlem, přátelskou společností a často i s alkoholem. Češi silvestr s oblibou tráví v restauracích. „Pokud si svůj program na poslední den v roce někdo stále rozmýšlí, neměl by dlouho otálet, aby si ještě zajistil stůl pro sebe i přátele. Ty nejoblíbenější podniky už jsou ovšem dávno plné,“ upozorňuje Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která poskytuje restauracím podkladní systémy a v současnosti zpracovává 10 % obratu v českém gastru.

Restaurace lákají na speciální silvestrovské menu

Podniky dobře vědí, že silvestr představuje velkou příležitost, a proto si dávají velmi záležet na tom, aby se hosté cítili dobře „Restaurace na poslední večer v roce většinou připravují akce, kdy si každý host zaplatí svůj vlastní balíček, kde je mimo jídla i doprovodný program,“ říká Třeslín. Součástí nabídky často bývá speciální menu, včetně welcome drinku a půlnočního přípitku. „Připravujeme zážitkové menu o několika chodech, hosté se mohou těšit na houby, telecí brzlík nebo valašské frgály. Samozřejmostí je přípitek a v ceně je také tombola s dárky pro vítěze,“ přibližuje program ve své restauraci majitel Čestlické Vejmrdy.

Konec roku se ponese v nezvyklém duchu ve Špindlerově Mlýně. „Vedle tradičních českých pochutin, jako jsou obložené mísy, jednohubky a chlebíčky, připravíme i menu ve stylu blízkovýchodní kuchyně, a to včetně sladkostí. Ty doplní pivo z místního rodinného pivovaru a krkonošské likéry,“ láká hosty Pavel Švéda z Hotelu Horní Pramen, kde už zbývá jen pár posledních volných míst.

Někteří dohání silvestr na Nový rok

Restaurace jsou připraveny i na nápor, který přijde hned v první den nového roku. „Na Nový rok totiž zpravidla slaví ti, kteří museli být na Silvestra v práci. Rádi si tak dají slavnostní oběd,“ vysvětluje Třeslín. Podniky tak 1. ledna obvykle servírují například tradiční čočku, která má podle lidových mouder strávníkovi zajistit, že se jej budou držet peníze.

Na Vánoce některé podniky zavírají

Zatímco na silvestr budou restaurace praskat ve švech, o Vánocích se situace liší. „Vánoce jsou tradičně o tom, že se sejdeme se svými nejbližšími v klidu domova. Zájem o večeři v restauraci je tak menší než u oslavy Silvestra,“ vysvětluje Třeslín. Na to reagují i podniky, které na Vánoce z části buď úplně zavírají, nebo otevírací dobu omezují. „I naši zaměstnanci mají nárok na klid a čas se svými blízkými. Po dohodě s nimi tak máme na Štědrý den zavřeno, stejně jako 25. prosince. Znovu otevíráme až na druhý svátek vánoční,“ potvrzuje Michael Schmid z plzeňského Buffalo Burger Baru.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky