Otevírací doba o svátcích - které obchody jsou zavřené o vánocích a Silvestru 2019?

Prošli jsme za vás webové stránky nejoblíbenějších řetězců a podívali jsme se, jaké informace k otevírací době v období vánoc a přelomu roku uvádějí:


 * není explicitně uvedena prodejní doba, můžeme předpokládat běžnou otevírací dobu

Jako každý rok se určitě mnoho lidí rozhodne nechat některé nákupy na poslední chvíli před vánočními svátky. Přitom v některé sváteční dny, ke kterým patří i vánoční svátky 25. a 26. prosince (Boží Hod vánoční a na Štěpána) a Nový rok 1. ledna otevírací dobu o svátcích omezuje zákon, který obchodům s prodejní plochou nad 200 m2 nedovoluje otevírat. V tyto dny uspějete pouze na vybraných místech, jako jsou prodejny na letištích nebo nádražích, lékárny a čerpací stanice. Na čerpacích stanicích tedy mohou být otevřeny i potravinové obchody. Naopak před svátky, až do 23. prosince, mnohé obchody prodejní otevírací dobu prodlužují.

Zákon také jednoznačně určuje, že velké prodejny mohou mít na Štědrý den 24. prosince otevřeno pouze do poledne (nejdéle do 12:00), ale některé obchody se rozhodly tuto dobu ještě zkrátit. Raději si tedy ověřte, jak konkrétně bude otevřena vaše oblíbená prodejna.

Naopak Silvestr 31. prosince je zcela běžný pracovní den, obchody by tedy měly být otevřeny v obvyklém rozsahu, ale i tady se většina řetězců rozhodla svou prodejní dobu také zkrátit.

Štědrý den a Silvestr letos připadá na úterý, hodně lidí si tedy zřejmě vezme 23. a 27. prosince dovolenou, především proto, že děti mají ve školách a školkách od 23. prosince až do 3. ledna vánoční prázdniny. Do školy v novém roce 2020 půjdou až v pondělí 6. ledna.

Další významné dny, dny prázdnin, státní svátky a informace o nich najdete v našem kalendáři, podrobněji se na ně podíváme, až se k nim čas nachýlí.  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky