Útulky plní nechtěné chlupaté "dárky", po Silvestru k nim přibudou další

TNBiz, 26.12.2019

Každý rok přijmou útulky po celé republice několik tisíc psů. Největší nápor ale bývá po vánočních svátcích, kdy se lidé začnou zbavovat nechtěných dárků v podobě zvířat. Štěňátko pod stromečkem je možná rozkošné, ale vyžaduje péči. To si ale někteří neuvědomují a psa nebo kočky se pak rychle zbaví. Situace se často opakuje na Silvestra, kdy ale zvířata mizí z domovů dobrovolně. Mnohdy totiž utíkají před hlukem způsobeným petardami.

Do útulku se dostalo i zhruba dvouměsíční kotě, které někdo po Vánocích údajně vyhodil z auta. Zřejmě ho dostal pod stromeček jako dárek a rozhodl se ho rychle zbavit. Každoročně takto po Vánocích končí v útulcích stovky psů a koček. A nejde jenom o štěňata nebo koťata.

Přesně na Štědrý den se útulky plní i starými a nemocnými psy, které nikdo nehledá. Důvod lze snadno odhadnout – pořízení zdravého a mladšího zvířete. Často se stává, že jakmile majitel zjistí, že mu je pes na obtíž, snaží se ho zbavit i dost nelidským způsobem. Přiváže ho například někde v lese ke stromu, což zvíře dokonce nemusí přežít.

Další nápor čekají útulky po Silvestru. Končí v nich vystresovaní psi, kteří utekli kvůli petardám, protože majitelé zvíře dostatečně nezabezpečili. Nejvíce novoroční ohňostroje stresují kromě psů i kočky, ptáky a koně. Většině hlodavců, exotických plazů, rybičkám a hmyzu jsou naopak dělobuchy zcela ukradené.

Nejlepší způsob, jak psa na petardy připravit, je vzít ho přes den na dlouhou procházku. Jednak se zvíře před večerem unaví a jednak si alespoň částečně přivykne na hluk. Někteří nadšenci totiž petardy odpalují i přes den. Doma pak pomůže klidnější místo, například koupelna, kde je možné zvíře nechat. Vhodné je i tlumené světlo a nějaký ten pamlsek nebo hračka.

Navečer rozhodně není dobré nechávat zvíře samotné. Prosté pohlazení a mluvení na vašeho mazlíčka pomůže ho uklidnit. Pokud k tomu navíc pustíte televizi nebo rádio, snadněji jeho pozornost zaměříte na příjemnější vjemy. Pokud i tak váš mazlíček udělá "loužičku" nebo bude ze stresu štěkat a výt, nekárejte ho. Vynadání nebo výprask by zvíře jen víc vystresovalo.

Pro všechny případy se ujistěte, že čip vašeho psa je aktivní a na obojek zvířeti připevněte známku s údaji o tom, koho má případný nálezce kontaktovat a vaším telefonním číslem. Pokud plánujete na Silvestra odjet a zvíře nechat doma, je potřeba mu připravit bezpečné zázemí a odstranit pokud možno vše, o co by se mohl v případě paniky zranit. Pokud vašeho mazlíčka petardy stresují více, neuškodí mu zařídit na silvestrovskou noc hlídání.

 

V krajním případě je možné sáhnout i po lécích, které psa utlumí, případně rovnou uspí. Pokud se rozhodnete své zvířátko nechat Silvestr zaspat, rozhodně neexperimentujte se "zaručenými tipy" a pro radu, co můžete svému psovi či kočce podat, zajděte za veterinářem. Zkoušení Rohypnolu a jiných tlumících prostředků vhodných pro lidi rozhodně není na místě.

Jen tak se vyhnete případným zdravotním komplikacím vašeho mazlíčka a nepříjemným překvapením. O spícího parťáka se nezapomínejte starat a sledovat, jak na léky reaguje. Nikdy uspané zvíře nenechávejte samotné.

Z bylinných sedativ se dle názoru chovatelů nejlépe osvědčil kozlík lékařský, meduňka, heřmánek, chmel nebo třezalka. Obzvlášť důležité je pamatovat na Silvestra na zvířata, která mají potíže se srdcem.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy