Ceny bytů v nejlukrativnějších lokalitách Prahy budou mírně růst i v roce 2020

Královnou cen zůstává Pařížská ulice

Poptávka po nemovitostech z hlediska počtu odpovědí na inzeráty na největším realitním portálu Sreality.cz  je nejvyšší v Praze, ve středních Čechách a v Brně. „Důvodem je fakt, že zájem o bydlení v těchto lokalitách i nadále roste a byty se zde, vzhledem k nižšímu počtu nabídek, prodávají v roce 2019 velmi rychle, což predikujeme i pro rok 2020. K atraktivním lokalitám bezpochyby patří i města Olomouc a Hradec Králové,“ říká Hana Kořínková, manažerka serveru Sreality.cz.

Hlavní město bude i v roce 2020 opět nejjistější lokalitou pro investory. „Dá se očekávat, že ceny v centru Prahy lehce porostou, případně budou stabilní. Potenciál k růstu i nadále jasně vykazuje Praha 1 a 2. Pokud bude v Praze v příštím roce docházet k poklesům cen, tak jen v okrajových a hůře dostupných lokalitách, přičemž poklesy budou v řádu desetin procent,“ doplňuje Kořínková.

Královnou cen zůstává Pařížská ulice. Pokud jde o prestiž, lidé sahají hlouběji do kapsy

Ti, kdo si chtěli pořídit bydlení na nejlukrativnější adrese v Česku, v Pařížské ulici, si podle Kořínkové museli v posledních dvou až třech letech připlatit zhruba o 20 až 30 tisíc za metr čtvereční více. „Očekáváme, že ceny zde v budoucnu ještě porostou. Pokud jde o koupi bytu za účelem zvýšení osobní prestiže, tak investoři nemají problém zaplatit i částky výrazně převyšující medián cen v dané lokalitě,“ uvedla Kořínková.

Když se podíváme na ceny u nejprodávanějších bytových jednotek 2+kk v samém centru Prahy 1 a 2 i ve vnitřních částech Prahy 3, 5, 6 a 10, tak ty u staveb v dobré kondici v blízkosti metra atakovaly cenu 105 až 120 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy. Okolo 90–100 tisíc korun se prodávají byty v širší části Prahy 7 a v lokalitách Prahy 10, 3, 5 a 6 navazujících na zástavbu v centru, které jsou dostupné na metro v docházkové vzdálenosti. „Bavíme se o mediánu cen u nemovitostí s dobrou sociální a občanskou vybaveností v okolí,“ upřesňuje Kořínková.

 

Z hlediska nájemného nastal dle dat Sreality.cz nejvyšší meziroční nárůst opět v lokalitách Praha, středočeský kraj a Brno a pohyboval se v řádu 2–3 %. „V předchozích letech ale byly nárůsty mnohem výraznější,“ komentuje Kořínková.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality