Jak přivolat jaro: cibule barevných hyacintů vám vykvetou ve skleněných vázách

Klíčení cibulek probíhá v pokojové teplotě Cibuloviny jako tulipány, hyacinty nebo modřence krásně rozzáří pošmourné zimní dny a urychlí příchod jara do vašeho domova. Vyzkoušejte pro jejich pěstování cibulové vázy. Rostlinky vám budou rašit přímo před očima, od květu až po kořínky. A když bude po sezóně cibulovin, poslouží vázičky k naklíčení pokojovek nebo třeba avokádové pecky bez napichování párátkem. Jak na to radí Lenka Hrubá ze Zahrady na niti.

Klíčení z cibulek

Skleněné cibulové vázy se používají k rychlení cibulovin v zimních měsících nebo na začátku jara. Při klíčení cibulí je důležité, aby nejprve prošly chladnou periodou. „Cibule nejdříve uložte do chladné komory nebo do ledničky v papírovém sáčku, minimálně na měsíc, lépe na dva až tři. Když chcete aby cibule vykvetla, přemístěte ji do pokojové teploty. Do klíčící vázy nalijte vodu a do horní části položte cibuli. Teplem se iniciuje pouštění kořenů a rašení cibule, která pak postupně vykvete zabere jí to asi 2–4 týdny,” vysvětluje postup Lenka Hrubá.

Naklíčené cibuloviny

Cibulové vázy můžete použít i pro kvetoucí cibuloviny, které jste koupili v květinářství nebo sami vypěstovali. „Vynikne v nich celá rostlina i s kořeny. Stačí jen odstranit zeminu, opatrně opláchnout kořeny a vložit rostlinu do vázy. Tu můžete zatížit kamínky, které vyskládáte na dno, aby ji vzrostlé květiny nepřevážily,” radí Lenka Hrubá. Nejjednodušší na pěstování je hyacint, tulipán nebo narcis, který krásně voní.

Klíčení cibulek probíhá v pokojové teplotě, ale jakmile vykvetou, umístěte je mezi okenní tabulky nebo na jiné chladné místo. Vyhněte se mrazu, ale jinak platí, že čím větší chlad, tím déle vám pokvetou. A až jednoho dne skutečně odkvetou, nechte očištěné cibule zaschnout a schovejte si je na příští rok na nějaké tmavé a studené místo. A za rok je zjara můžete použít na další rychlení ve vázičkách.

Nechte si vyklíčit avokádo

Mimo klíčící sezónu si v nich můžete nechat naklíčit velké pecky, třeba avokádo nebo mango. „Při klíčení pecky ve vázičce ji nemusíte nijak propichovat ani ošetřovat. Stačí ji položit stejně jako cibuli do horní části vázy a vázu naplnit vodou, aby část pecky byla ve vodě. Potom položte vázu na teplé a ideálně i prosluněné místo a čekejte. Kořínky by měly vyrašit během šesti týdnů,” vysvětluje Lenka Hrubá. Až budou kořínky venku, můžete rostlinku přesadit do hlíny.

Kromě klíčení cibulí a pecek se dají klíčící vázy použít jako klasické skleněné vázy na menší květiny nebo v nich můžete nechat kořenit řízky pokojových rostlin.


Více o cibulovinách

●        Cibuloviny jsou okrasné, barevně kvetoucí druhy rostlin, nenáročné na pěstování.

●        Mezi typické zástupce patří tulipány, krokusy, narcisy, hyacinty nebo modřence.

●        Ožívají na jaře, zbytek roku mají vegetační klid. Většina z nich je mrazuvzdorná, takže se sázejí do hlíny už na podzim.

●        V prosinci – květnu se dají zakoupit naklíčené cibuloviny, které se mohou pěstovat v hlíně v květináči nebo pouze s pomocí vody v cibulových klíčících vázách.

●        Původní české cibuloviny jsou sněženky a bledule, ostatní pocházejí z Asie. Velmocí cibulovin je tradičně Nizozemsko.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada