Stavebnictví se daří třetí rok v řadě, 2020 bude možná posledním


Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu vzrostla stavební produkce v roce 2019 meziročně o 2,3 procenta. Jednalo se tak již o třetí rok růstu. Také pro rok 2020 je víceméně pozitivní výhled, v dobré kondici je pozemní i inženýrské stavitelství a objem vydaných stavebních povolení. Většina odborníků se shoduje, že limitujícím faktorem je chybějící pracovní síla a nedostatečná kvalifikace. Rok 2020 tak může být posledním, který pojede na pozitivní vlně předchozích let.  

Stagnace, v lepším případě již jen mírný růst. Takové jsou vyhlídky na vývoj tuzemského stavebnictví v letošním roce. „Stejně jako loňský, ani letošní rok netrpí nedostatkem stavebních zakázek. Pro celkový výkon oboru je ale zásadní chybějící pracovní síla na realizace. To bude hlavním důvodem ustrnutí, v optimistickém případě mírného růstu oboru v řádu jednotek procent,“ vysvětluje Petr Vaněrka, generální ředitel sítě stavebnin PRO-DOMA, podle kterého je vidět, že firmy své zakázky opět začínají více střežit a kontrakty v objemu rezidentní výstavby nejdou za horizont roku 2020.

Počty zakázek navíc stagnují či dokonce klesají, jejich cena ale roste. „Do ceny staveb se začíná viditelně promítat změna ceny práce, jejíž spirála se roztáčí. Myslíme si také, že prostor pro inovativní materiály a technologie je velmi limitovaný kvalifikací pracovních sil ve stavebnictví,“ říká Petr Vaněrka z PRO-DOMA. Hlavní starostí stavebních firem tak zůstává nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků. Segment stavebnictví bude stále více hmatatelně narážet na nedostatek kapacit k provedení stavebního díla a to nevyřeší v krátkém horizontu žádné opatření. „V praxi to znamená, že když dosáhnete stavebního povolení, tak vám zhruba další rok trvá, než získáte kvalitní firmu, která vám stavbu zrealizuje,“ dodává Petr Vaněrka.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika