Jaro v zahradě: připravte půdu, provzdušněte trávník a zkontrolujte zahradní techniku

Je nezbytné řádné prokypření půdy S příchodem jara se vrací život do zahrad a začínají přípravy na novou sezónu. V době, kdy teploty přestávají klesat pod bod mrazu, přichází čas promyslet si posloupnost prací, které je potřeba venku udělat. Přípravu vyžaduje nejen půda, trávník a rostliny, ale také zahradní dílna či garáž. Nyní je totiž nejvyšší čas zkontrolovat stav zahradní techniky a nářadí, případně zapracovat na výbavě, která práci v zahradě usnadní i urychlí, tak aby to nebyla dřina, ale zábava.

Plánujete výsadbu nového trávníku nebo nových rostlin? Připravte půdu

Pro zdárný růst trávníku i rostlin je nezbytné řádné prokypření půdy. Díky prokypření se dostane do půdy více kyslíku i vláhy, a zároveň se zamezí klíčení plevele. „Pokud potřebujete prokypřit menší záhonky, můžete použít motyčku, hrábě nebo rýč. Na větší plochy ale určitě doporučuji kultivátory, které usnadní fyzickou práci. Vybírat můžete mezi elektrickými, motorovými nebo akumulátorovými. Jejich nožové ústrojí rychle rotuje v půdě, čímž ji rozrušuje přibližně do hloubky 18–20 cm. Tím umožní nejen přístup vzduchu do půdy, ale zároveň ji může promísit s kompostem nebo hnojivy,“ říká Petr Tichý, specialista technické podpory společnosti HECHT.

Péče o stávající trávník

Než se pustíte do prvního sečení trávníku, věnujte mu dostatečnou péči. V průběhu zimy se na půdě vytváří neprostupná krusta ze zhutnělých zbytků tlejících rostlin. Tato bariéra pak znemožňuje půdě i trávníku přijímat kyslík, vláhu a živiny. Na řadu proto přichází jeho prořezání, tzv. vertikutace, které tuto krustu prořeže, uvolní a vyčeše mechy a některé plevele. Zároveň prořeže travní výhonky a trávník bude houstnout. Na menší plochy trávníku můžete použít provzdušňovací železné hrábě, na větší plochy pak vertikutátory. Po zásahu vertikutátoru sice bude chvíli trávník vypadat, jako by po něm přešla armáda, rychle se ale vzpamatuje a odmění se krásným a hustým pažitem. „První sečení je následně vhodné provést až při výšce trávy minimálně okolo pěti centimetrů a se sekačkou pak vyjíždět pravidelně i dvakrát týdně. Pro dokonale střižený trávník se pak hodí například vřetenové sekačky na trávu, jejichž zásahem trávník tolik netrpí. Rovně zastřižené konečky stébel se vzpamatují rychleji než u trávníku posekaného rotujícím nožem,“ doporučuje Petr Tichý.

Kontrola a pořízení zahradní techniky

Téměř žádná práce v zahradě se neobejde bez zahradní techniky nebo vhodného nářadí. Právě nyní je proto ideální čas udělat celkovou revizi v zahradním domku či garáži. Některé stroje si zaslouží servisní prohlídku, a pokud vám některá technika nebo nářadí chybí, je nyní vhodná doba pro jejich pořízení. „Ještě před nástupem plné sezóny doporučuji věnovat pozornost stávající zahradní technice. Pokud jste tak neučinili na konci sezóny, určitě nezapomeňte u čtyřdobých motorů vyměnit motorový olej. Zkontrolovat a případně vyměnit zapalovací svíčky, stejně tak vyčistit nebo vyměnit vzduchové filtry. Promazat pohyblivé spoje. U sekaček je vhodné také nabroušení nebo výměna nožů,“ radí Petr Tichý.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada