Jak sehnat nejvýhodnější letenky na letní sezónu a čeho se vyvarovat?

Sezóna letních dovolených se pomalu, ale jistě blíží a s ní aktuálně přichází i období shánění letenek. Ty se díky vysoké poptávce po letních termínech často vyšplhají až na dvojnásobné ceny oproti zbytku roku. Pokud tedy přemýšlíte o cestě do zahraničí, je ten správný čas začít hledat ty nejvýhodnější. Zeptali jsme se odborníka, jak ušetřit a na co si dát pozor.

Výhodné letenky doporučujeme hledat s předstihem, a to v řádech měsíců. Klasické letenky zpravidla kolem tří měsíců, nízkonákladové klidně i více jak šesti. O ceně také rozhoduje, kolik času jste ochotni trávit v letadle a na letišti při přestupech. Zpravidla se dá říct, že čím více přestupů a čím delší jsou, tím se můžete dostat na nižší cenu. Dalším tipem je sledovat okolní letiště, kde společnosti mohou zrovna nabízet výrazně výhodnější letenky,“ říká Josef Trejbal, ředitel společnosti Letuška.cz.

Pokud máte vybranou konkrétní destinaci, kde byste rádi strávili dovolenou, sledujte i akční nabídky prodejců letenek. Ty snižují cenu letenek například v případě, že do destinace zavádějí nové spoje či linky. Ušetřit řádově i několik tisíc lze také, když si pořídíte výhodnější letenku do vedlejší destinace a následně do té cílové dojedete vlakem či autobusem.

Sehnat letenku za skvělou cenu je velké lákadlo. Než se však začnete radovat ze super levné letenky, nejdřív si ověřte, co všechno je v ceně zahrnuto. „Většinou je nízká cena letenky na úkor některých služeb, např. povolené přepravy zavazadel či jejich velikosti. To platí už i pro některá dálková spojení, nikoliv jen pro lety po Evropě. U některých nejlevnějších letenek vám bude chybět i občerstvení zdarma. Služba zavazadel k odbavení se dá dokoupit na letišti, ovšem vyjde to podstatně dráž. Někdy je proto výhodnější rovnou zvolit vyšší tarif, ve kterém jsou tyto atributy již zahrnuty,“ radí Trejbal.

V souvislosti s levnými letenkami se také často skloňují takzvané error fares neboli špatně nahrané tarify. Ty se dají dobře odhalit především na dálkových trasách, kdy je letenka třeba o 50 % levnější než druhá nejlevnější v pořadí, nebo u vyšších tříd, kdy například Business letenka na Havaj stojí jen 15 tisíc korun. Podle Trejbala se ale chybové tarify objevují čím dál tím méně. Cestující se navíc z podobných objevů neradují příliš dlouho, protože je letecké společnosti většinou ruší a vrací za ně peníze.

V případě, že si koupíte letenku a následně najdete jinou za výhodnější cenu, dvakrát si rozmyslete, zda tu původní stornovat. Stále více letenek je tzv. nerefundovatelných. To v praxi znamená, že cestující může přijít i o tisíce korun, nebo dokonce o plnou cenu letenky. Před zakoupením si proto vždy pečlivě přečtěte podmínky letenky, ve kterých je vše podrobně popsané. 

Ceny letenek se obecně mohou lišit do cca 50 EUR. Pokud je rozdíl v ceně několik desítek nebo stovek EUR oproti oficiálním cenám dopravce, jedná se pravděpodobně o podvodné nabídky. Každoročně se na nás obracejí podvedení cestující s prosbou o radu. Bohužel často není jiné východisko, než si pořídit letenku novou, tentokrát od ověřeného prodejce,“ uzavírá Trejbal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky