Na zámku záleží: pravidlo pěti minut ochrání váš majetek

Ani v loňském roce zloději v ČR nepolevili a vloupáním do domů a bytů způsobili škody za více než 334 milionů. Ochránit majetek před nezvanou návštěvou přitom není nijak komplikované ani finančně nákladné. Při výběru vhodného zámku nám pomůže i roky prověřené pravidlo pěti minut.

Kritických pět minut

Co se vlastně pod pravidlem pěti minut skrývá? Jednoduše jde o dobu, kterou je zloděj „ochoten“ strávit překonáváním zámků do objektu. Pokud se tato doba prodluží, je velmi pravděpodobné, že si loupež rozmyslí – riziko prozrazení totiž s každou minutou roste a většina zlodějů toto nechce riskovat.

Orientaci v jednotlivých typech zámků nám usnadní bezpečnostní třídy a třídy odolnosti. Podle nich můžeme snadno zjistit, v jaké kategorii zámků chceme vybírat a jaký stupeň ochrany hledáme. „V běžné domácnosti by zámkové vložky měly spadat minimálně do třetí bezpečnostní třídy. Takový zámek zvládne odolávat po dostatečně dlouhou dobu zloději, který už je vybaven lehčím nářadím v podobě šroubováku či páčidla,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti TOKOZ, která ve Žďáru nad Sázavou již sto let vyrábí zámky a kování.

Pokud víme, že náš majetek v domě vyžaduje vyšší ochranu, můžeme sáhnout po zámcích ve 4. bezpečnostní třídě. Ty už odolají destrukčním metodám překonávání zámku od zkušených zlodějů, kteří se neohlíží na hluk a je vybaven řadou nářadí včetně vrtačky.

Špatně zvolený zámek se může prodražit

Stále se najdou lidé, kteří ve snaze ušetřit několik stokorun sáhnou na tržnici po bezejmenném zámku bez certifikace. Nejen že tak ulehčují práci zlodějům, kteří takovýto zámek lehce překonají, ale nevhodnou vložkou si mohou také poškodit dveře do objektu. Levnější zámek se jim pak ve výsledku opravdu výrazně prodraží.

„Zámek je třeba vybírat přesně podle účelu užití. U cylindrických vložek je velmi důležité dobře zvolit délku výrobku vzhledem k tloušťce dveří. Špatně zvolený výrobek neplní svou funkci a může vyřadit z provozu klidně celé dveře. Pokud navíc neodpovídá bezpečnostní normě a certifikaci, může se stát, že pojišťovna při řešení pojistné události v podobě vloupání výrazně sníží či odmítne plnění,“ upozorňuje Neuvirt.

Vžijte se do role zloděje

Stará četnická poučka říká, že abyste mohli vyzrát nad zlodějem, museli byste sami být zlodějem. Jinými slovy občas neuškodí se podívat na váš byt či dům očima zloděje, a podle toho zlepšit jeho zabezpečení.

„Lidé často vybaví dobrou cylindrickou vložkou vchodové dveře, ale zapomenou na kvalitu dveří samotných. Stejně tak zapomenou na sklepní prostory a jejich okénka, balkonové dveře, okna či zadní vchody a branky. Přitom každá překážka, kterou zloděj bude muset zdolat, znamená další plusový čas do onoho pravidla pěti minut a výrazně zvyšuje šanci, že zloděj pokus vzdá,“ uzavírá Neuvirt.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky