Užší model myčky 45 cm umí všechno, co je třeba

REKLAMA       Inzerce, 17.2.2020

Při výběru myčky jsou nejdůležitějšími kritérii šířka, kapacita, hlučnost, spotřeba vody a elektřiny. Ale upřímně, pokud zrovna nestavíte úplně novou kuchyni, tak o typu rozhoduje především prostor, který máme pro myčku k dispozici, a potom cena.

Vzhledem k tomu, jak se dnes při výstavbě nových bytů i domů šetří místem, je užší myčka v šíři 45 cm častou volbou. Ale užší modely dnes nabízejí prakticky totéž, jako modely ve standardní šíři, snad jen musíte přijmout, že kapacitně pojme maximálně 10-11 sad nádobí (tedy souborů obsahujících polévkový, mělký a dezertní talíř, šálek s podšálkem a příbor).

Ale když se k vám větší myčka snadno nevejde, tak i užší model myčky odvede svou práci – a při větší společnosti nebo rodinné oslavě ji prostě výjimečně spustíte vícekrát za sebou.

Potom zbývá se zamyslet nad dalšími kritérii a posoudit, jaký konkrétní model vyberete:

  • vestavný model, nebo volně stojící myčku?
  • přijatelná energetická náročnost provozu, i v sušení, hlučnost?
  • chcete panel, nebo plně integrované ovládání?
  • jaké další funkce byste od nové myčky chtěli a byly by pro vás užitečné – doplňujících možností je mnoho
  • značka výrobce, s jehož domácími spotřebiči máte dobrou zkušenost, nebo kterou vám doporučují recenze

Pokud kuchyni teprve plánujete, pak můžete zvolit myčku vestavnou, která se stane součástí kuchyňské linky, nebo v opačném případě vaši stávající kuchyni doplní volně stojící myčka. Plně integrované ovládání znamená, že ovládací prvky jsou skryté, přístupné při otevření myčky – jsou součástí hrany dvířek. Neruší tak zvolený design kuchyně. Naopak myčky s předním ovládacím panelem vám poskytují průběžně informaci o průběhu mycího cyklu a dávají vám větší kontrolu.

Důležité pro vaše rozhodování jsou bezesporu i provozní parametry, tedy energetická náročnost při mytí i sušení a hlučnost. Myčky se dnes nabízejí v energetické třídě A+, A++ až A+++, třídy pro sušení se pohybují od nejlepší třídy A až po G – a ty nejlepší modely vybavené automatickým otevřením dveří po skončení cyklu zajistí, že nádobí je opravdu zcela suché a můžete ho rovnou uklízet na své místo. Podobně u hlučnosti provozu je hranice komfortu je 50 dB, pak by myčka už mohla rušit při ostatních aktivitách v domácnosti, třeba při sledování televize, hovoru nebo spánku. Ale většina modelů se pohybuje pod touto hranicí a dražší modely patří spíše k těm tišším.

I užší modely s šířkou 45 cm nabízejí celou škálu možností dalších funkcí, a pokud už jste doma myčku měli, máte představu, která z nich je pro vás konkrétně přínosná – když máte děti, určitě uvítáte dětskou pojistku, pokud rádi plánujete efektivní využití času, pak oceníte odložený start, když chcete myčku využívat co nejefektivněji, pak jsou pro vás vhodné nastavitelné koše, nebo koš na příbory, případně senzor naplněnosti. Pak jsou zde doplňující funkce pro zvýšení bezpečnosti při provozu, jako je ochrana proti přetečení apod., nebo některé programy pro čištění myčky, případně programy na sklo, úsporný program apod.

Ale i pokud toto vše zohledníte, pořád máte na výběr řadu osvědčených výrobců domácích spotřebičů a od každého jednotlivé modely v takovém cenovém rozpětí, které je pro vás přijatelné. Stačí si vybrat.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně