Hypoteční trh se viditelně zotavil ... nebo je v pozadí už zase pouhé předzásobení?

Research, 21.2.2020

V minulých dnech jsme si v médiích mohli přečíst komentáře nových (lednových) čísel portálu hypoindex.cz v tom smyslu, že zájem o hypotéky ochabuje. Je faktem, že v absolutním vyjádření (18,3 mld., 18 mld. a 16,9 mld.) to šlo s novými hypotékami v uplynulých třech měsících s kopce.

Srovnání s hodnotami v posledních několika letech ale ukazuje, že tyto tři měsíce byly vlastně spíše nadprůměrné:



A meziroční srovnání? Tento pohled je už několik let rozkolísán ex ante a ex post dopady častých změn regulace tohoto trhu, nicméně za uplynulé tři měsíce (-6 %, +20 %, +54 %) dává jednoznačně dobrý výsledek – v rámci hypoindexu vlastně jeden z nejlepších za poslední tři roky (v následujícím grafu jde o modré sloupce; červené sloupce zachycují obdobná čísla z dílny ČNB, která výsledek za leden zveřejní až koncem února):



Kvůli zmíněné rozkolísanosti přece jen doporučuji se letos ještě držet spíš absolutních čísel. V tuto chvíli se z nich dá udělat obecnější závěr, že trh s hypotékami je po loňském odpočinku zpátky v kondici. Limity ČNB platné od října 2018 ani výstup cen nemovitostí na nynější vysoké úrovně mu zdá se (zatím) nijak výrazně neuškodily.

... nebo je v pozadí už zase pouhé
předzásobení?

Je třeba přiznat, že je tu alternativní vysvětlení, které by značilo, že slušná čísla z posledních dvou měsíců jsou opět jen přechodným vzepětím jinak uvadajícího trhu: není vyloučeno, že zesílení zájmu o hypotéky bylo a ještě chvíli (ale jen chvíli) bude odrazem snahy domácností stihnout získání stavebního povolení do konce roku 2019, tedy před tím, než vstoupilo – od ledna 2020 – v platnost zpřísnění
požadavků na energetickou náročnost novostaveb.

Tento efekt předzásobení (tentokrát v reakci na zpřísnění regulace ve stavebních předpisech, nikoli v poskytování hypoték) snad i nastal, ale nemyslím si, že v dostatečném objemu na to, aby dokázal vysoké objemy nových hypoték pozorované v posledních měsících vysvětlit.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky