Sympaťáci s hřívou v ohrožení

Druh jemuž hrozí vyhynutí – prase visajánské

Foto zdroj:  Zoo Jihlava

Štíhlý rypák, relativně malý vzrůst, ale především typická hříva, kterou by ocenil snad každý příznivec punkového hnutí… Jihlavská Zoo realizovala novou expozici pro chov ohroženého druhu, jemuž hrozí vyhynutí – prasete visajánského!

Prase visajánské je jedním ze dvou nejvzácnějších druhů prasat světa a bez záchranných chovů, zejména v zoologických zahradách, je zcela reálná šance, že se stane dalším vyhubeným druhem, a proto jsme se i my rozhodli vytvořit novou expozici pro jejich chov, uvádí Ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava a pokračuje: „Už v minulém století byl nenávratně vyhuben jeden z poddruhů těchto prasat, druhý z nich přežívá na filipínských ostrovech, které jsou sice jejich přirozeným prostředím, ale zároveň je zde ohrožuje například postupující civilizace, lov pro maso nebo křížení s domácími prasaty.“

A podle čeho tyhle malé sympaťáky poznáte, až se na ně půjdete do zoo podívat? „Prasata visajánská jsou relativně malým druhem prasat se šikovným rypákem, kterým dokonale přerývají pralesní půdu. Co na nich ale rozhodně nepřehlédnete je především hustá hříva z dlouhých štětin, kterou disponují dospělí samci,“ doplňuje Ing. Jan Vašák.

•••

Zoologická zahrada Jihlava, příspěvková organizace

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic. Pro své návštěvníky připravuje kromě tradičního programu také zpestření v podobě dalších rozmanitých akcí. Ročně jejími branami projde v průměru přes 300 tisíc návštěvníků a toto číslo každoročně stále stoupá.



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky