Pražský Petřín se letos barevně rozsvítí hned několikrát

Petřínská rozhledna je vybavena LED svítidly
Petřínská rozhledna svítí každý den po setmění v bílé barvě. K připomenutí významných dní a událostí ji městská společnost Technologie hlavního města Prahy (dále „THMP“) pravidelně nasvěcuje do různých barevných odstínů. Letos se poprvé rozzáří v barvách už příští úterý při příležitosti Dne svatého Patrika.

„Pro speciální nasvícení je Petřínská rozhledna vybavena moderní soustavou čtyřiceti LED svítidel. Díky ní můžeme tuto pražskou dominantu na Malé straně využívat jako světelný symbol a upozorňovat tak na významná výročí nebo světové události. Loni jsme ji například rozsvítili do státních barev České republiky v době oslav třicetiletého výročí Sametové revoluce nebo do francouzské trikolory k vyjádření solidarity s Francií po požáru katedrály Notre-Dame,“ popsal důvody osvětlování rozhledny radní HMP Jan Chabr.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka se Petřínská rozhledna letos poprvé barevně rozzáří třetí březnové úterý. „Lidé v tento sváteční den pijí zelené pivo, jedí zelené jídlo nebo nosí zelené oblečení. My se k celosvětovým oslavám irského patrona svatého Patrika připojujeme zeleným nasvícením rozhledny,“ vysvětlil Tomáš Jílek s tím, že v letošním roce bude Petřín svítit barevně například i na Mezinárodní den světla nebo na Světový den porozumění autismu.

Každé LED svítidlo na Petřínské rozhledně má dvě části. V jedné polovině jsou bílé zdroje a v té druhé RGB diody. To umožňuje barvy plynule měnit a nastavovat jejich intenzitu. „V první polovině letošního roku plánujeme rozhlednu doplnit i o komunikaci s naším dispečinkem. Budeme tak schopni dálkově diagnostikovat jednotlivá svítidla a v případě jejich závady operativně reagovat. Našim technikům to navíc umožní měnit barevnou kompozici rozhledny přímo od stolu,“ popsal plány THMP Tomáš Jílek.

Petřínská rozhledna jako jediná z pražských památek svítí celou noc. „Vzhledem k tomu, že je umístěna mimo obytnou zástavbu, její nasvícení nikoho neruší. Klademe důraz i na to, aby osvětlení rozhledny nezpůsobovalo nadměrný světelný smog. Proto se při slavnostním osvětlování příliš nepoužívají blikající světla nebo různé složitější efekty, i když to technologie umožňuje,“ uzavřel Jan Chabr.

 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy