Školky a dětská hřiště nemohou platit obyvatelé nových bytů

Přes šest miliard korun. Minimálně tolik získal loni státní rozpočet jen za nové byty dokončené v hlavním městě. Pokud pouze spočítáme DPH na byt a daň z příjmu developerských firem. A to se ještě držíme hodně při zemi, ve skutečnosti budou finanční přínosy pro stát ještě vyšší. Tyto peníze získané bezpracně jen díky nové rezidenční výstavbě by měla získat obec (v případě Prahy městská část), na jejímž území nové byty vyrostly, aby z nich mohla zaplatit rozšíření infrastruktury. Potom by radnice nemusely vybírat od soukromých firem různé desátky.

Po extrému z minulých let, kdy vedení některých radnic blokovalo jakoukoliv novou výstavbu, nyní přichází jiný extrém. Místní samosprávy nutí developery a investory přispívat na veřejně prospěšné stavby, přestože k tomu nemají žádnou zákonnou pravomoc. Naposledy si podobná pravidla schválilo vedení Prahy 10, které požaduje od investorů skoro tisícikorunu za metr čtvereční hrubé podlažní plochy plánovaného projektu. Podobný systém však už dříve přijaly i jiné pražské městské části.

Jde fakticky o sektorovou daň, kterou musí odvádět úspěšné firmy z jednoho jediného odvětví. Proč musí do radniční kasy přispívat jen developeři a ne třeba prodejci pečiva, kadeřnice či stánkaři, kteří na daném území také podnikají? Není to diskriminace? Nehledě na to, že developer tyto vícenáklady zcela logicky promítne do ceny bytu, takže školu, dětské hřiště či přechod pro chodce zaplatí noví majitelé bytů. Přestože tato infrastruktura bude sloužit všem.

Mnohem spravedlivější by bylo, kdyby rozšíření infrastruktury financoval stát, který má z každého nově postaveného bytu největší příjem. Dokonce několikanásobně vyšší, než investor. Podle ČSÚ se loni jen v Praze dokončilo 6002 nových bytů, což jen na daních při střízlivých odhadech znamenalo příjem přesahující 6 miliard korun. Rezidenční výstavba v celé ČR pak jen loni vylepšila státní rozpočet o více než 36 miliard korun. Bylo by férové, kdyby se o tyto peníze stát s obcemi podělil tak, aby radnice nemusely chybějící finance tahat od developerů a investorů.

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

* jde o kvalifikovaný odhad: DPH + daň z příjmu za 36 422 dokončených bytů v celé ČR


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality