Lyžování a snowboarding jsou u nás nejrizikovější sporty

Každá třetí škoda z úrazového pojištění vznikne při zimních sportech. Těmi nejnebezpečnějšími jsou lyžování, ze kterého je celá jedna třetina úrazů vážná, a snowboarding, během něhož k vážnému zranění dochází dokonce ve více jak polovině případů. Podle výroční zprávy Horská služba ročně eviduje na 10 000 zásahů. Téměř 60 % z nich se týká právě lyžařů a snowboardistů. 

Dovolená na sněhu může být jak zdrojem radosti, tak řady starostí, obzvláště při lyžování a snowboardingu. „Riziko nehod a úrazů je na sjezdovce výrazně vyšší než u většiny ostatních sportů. U mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastějším hned po fotbale. U žen se jedná o nejrizikovější sporty vůbec. Nutno také podotknout, že oproti míčovým hrám se lyžování a snowboarding provozují jen několik týdnů v roce,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Nejčastější poranění

Při lyžování je nejčastější zranění kolene (40 %), která jsou jak při pádech, tak samotném sjezdu, silně přetěžována. Ničím výjimečným nejsou ani úrazy v oblasti ramen a horních končetin způsobené zejména pády nebo kolizemi s druhým lyžařem. Hrozí jejich pohmoždění, vykloubení nebo zlomení. Na snowboardu vedou úrazy zápěstí (28 %), kterými se snowboardista snaží zbrzdit pád.

Při lyžování je nejčastější zranění kolene

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Lyžování je přirozenější

Srovnáme-li oba sporty z hlediska fyzické zátěže, lyžování je rozhodně přirozenější, protože se pohyb více podobá chůzi. Lyže zároveň stabilizují tělo během zatížení při sjezdu. Pozice těla při snowboardingu bokem se zafixovanými dolními končetinami je naopak nepřirozená a dochází při ní k výraznému zatěžování páteře i celého horní poloviny těla. Také z tohoto důvodu je jízda na snowboardu náročnější zejména pro děti.

Vlastimil Divoký, Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy