Nejen doma je potřeba uklidit, váš trávník také potřebuje zamést

REKLAMA       Inzerce, 22.3.2020

Oblíbeným pomocníkem majitelů zahrad, zvláště těch s větší plochou trávníku, jsou vysavače na listí. Protože na jaře i na podzim se po trávníků ledabyle povalují zbytky spadaného listí. A nejen, že to špatně vypadá - v tlejícím listí se mohou ubytovat mnozí škůdci, případně listí samo svým rozkladem může do půdy šířit plísně a choroby, nebo také nežádoucím způsobem měnit charakter kyselosti půdy.

Samozřejmě můžete odolat novým technologiím a na trávník plný listí a drobných větviček nastoupit s hráběmi, jenže! Každý trávník větší než kapesník se hrabe dost dlouho na to, aby vás z jednostranného pohybu rozbolela záda, ruce i nohy. Navíc se trávník při razantním hrabání může poškodit, a pokud patříte k těm zahradníkům, kteří chtějí mít trávník ukázkový, je lepší volit šetrnější cestu odstranění listů.

V zásadě na to můžete jít dvěma cestami – listí nafoukat na hromadu, odkud ho naložíte a skoncujete s ním (dáte ho do kompostu nebo do zelené popelnice). Nebo listí rovnou sbírat vysavačem na listí a ukládat, kam potřebujete. Základní volbu tedy máte mezi fukarem a zahradním vysavačem.

Při rozhodování především zvažte:

  • stačí fukar nebo raději vysavač
  • pohon akumulátorový, elektrický nebo benzínový
  • hmotnost fukaru a ergonomie
  • výkon a sací výkon
  • kapacita sběrného vaku
  • co všechno fukar umí

Fukar, nebo chcete-li zahradní foukač listí, bývá spíše lehčí, najdete modely do zásuvky i bezdrátové aku nebo benzínové. Nafoukáte listí pěkně na hromádku z terasy i ze zahrady a pak už si s ním poradíte. Nebo můžete sáhnout po zahradním vysavači, také bývají oba typy – se šňůrou i bezdrátové. Podobně jako domácí vysavač mají zásobník, do kterého se listí hromadí a vy ho vysypáváte tam, kam potřebujete.

Potom je samozřejmě důležité, jaká je kapacita sběrného vaku – když bude menší, rychle se naplní a vy se více naběháte. Ale některé modely umějí sbírané listy rovnou drtit, a potom se do vaku vejde listí z překvapivě rozsáhlé plochy. Některé vysavače zase nabízejí i zpětný chod, tedy mohou pracovat i jako fukar – to se může v některém zákoutí zahrady nebo při práci s těžkým mokrým listím hodit.

Fukar nebo zahradní vysavač jsou sice rozhodně těžší, než by byly ty zmíněné hrábě, ale menší modely fukarů jsou lehčí a ty těžší zase ponesete pomocí popruhů. Nicméně hmotnost vysavače je pro váš výběr velmi důležitá. Platí totiž to samé, co o hrábích – musíte s vysavačem „obsloužit“ celou zahradu a s těžším strojem by to bylo únavné. Proto není od věci si fukar aspoň zkusit vzít do ruky, nebo nasadit i s popruhy a vyzkoušet jeho ergonomii, pokud jste s ním předtím nepracovali, aby vám dobře seděl a věděli jste, že vám nebude nepříjemné s ním pracovat delší dobu.

Je proto dalším významným kritériem při výběru fukaru jeho výkon a sací výkon. Protože pokud má těžší fukar zároveň vyšší výkon a sací výkon, zvládnete zahradu uklidit za kratší dobu a nebude vám potom vadit, pokud nepatří k nejlehčím modelům. U kvalitních strojů je uváděný výkon 2500 W a více, sací výkon zase naznačí, jakou plochu a jak rychle vysajete – vysavač s uvedenými 800 m3 za hodinu zvládne i velkou plochu za krátkou dobu. Ale ať už zvolíte kteréhokoli konkrétního pomocníka na svou zahradu, uděláte dobře, protože uklizená zahrada bez starého spadaného listí je příjemným místem pro celou rodinu.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada