4 rady při stavbě či rekonstrukci v nejisté době

Rada je jednoduchá: hospodárnost a opatrnost Pokud dnes plánujete stavbu či rekonstrukci, doporučujeme nyní zejména obezřetnost. Svět se nezastaví, určitě není třeba přestat plánovat, ale vyplatí se zvýšená míra opatrnosti. Přinášíme několik dobrých rad, které v aktuální situaci pomohou ke zdravému přístupu ke stavbě nebo rekonstrukci.

Buďte skromní, hospodární a opatrní

Základní rada je v dnešní nejisté době jednoduchá: jistá míra skromnosti, hospodárnosti a opatrnosti je nyní vhodná. Neznamená to, že byste měli plánovat skromné bydlení v sudu jako Diogenes, ale stejně tak nemusíte realizovat své nejbujnější sny. To se týká jak rozlohy obytné plochy, tak dalších faktorů, které prodražují stavbu. Nechte se inspirovat řadou příkladů často výjimečných, ale při tom skromných staveb nebo chytrých řešení rekonstrukcí.

Ušetřete na realizaci

Projekty větších rozměrů stojí za to přenechat profesionálům. Důležitým krokem je pak výběr stavební firmy či dodavatele prací nebo celé stavby. Vhodnou volbou lze ušetřit značnou část nákladů finančních, ale také časových. „Při rekonstrukci či stavbě na klíč odpadají starosti se zařizováním, hlídáním a koordinací prací jednotlivých stavebních profesí, které přenecháte stavební firmě. Tu můžete kontrolovat i díky transparentnímu účtu, kde přesně vidíte, kolik vás jednotlivé práce i materiál stojí. Systém transparentní dodávky stavby je v ČR úplnou novinkou. Tato služba umožňuje mít celou zakázku pod kontrolou i finančně, přestože zodpovědnost zůstává na straně stavební firmy,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Využijte zelené řešení

Inspiraci přinášejí také ekologická řešení, která pracují s alternativními zdroji energie. Dlouhodobě ušetříte na pravidelných výdajích za energie, můžete ale také využít státní podpory z dotačního programu Nová zelená úsporám a ušetřit i při realizaci. „Nemusíte se obávat ani administrativy s tím spojené. S celým procesem pořízení a instalace fotovoltaiky pro váš rodinný dům rádi pomůžeme,“ říká Jan Kovalský ze společnosti Energie ČS.

Nezapomeňte na pojištění

V období nejistoty získává pojištění ještě větší důležitost než kdy jindy. Závazek hypotéky je tak obrovský, že stojí za to se pro případ neschopnosti splácet hypoteční úvěr pojistit. „Nikdy nelze předvídat, co se v průběhu let stane, a proto je vhodné se pojistit právě proti takovým případům, které vedou k neschopnosti hypotéku splácet. Jedná se o chytré řešení, kterým lze za rozumnou cenu dobře ochránit individuální i rodinnou finanční stabilitu ve chvíli, kdy se splácí větší finanční závazky jako je právě hypotéka,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovna. Pojištění schopnosti splácet totiž chrání před dlouhodobými i krátkodobými riziky jako je úmrtí či invalidita, pracovní neschopnost, nebo ztráta zaměstnání či případy kdy se musíte starat o své nejbližší.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality