Jaro je tu – oblečte svůj domov podle letošních trendů světových návrhářů

I trendy v bytovém textilu mají pro letošní rok vyhlášené své Oskary. Představili je nejlepší designéři z celého světa na největším veletrhu bytového textilu Heimtextil. A jaké jsou podle nich materiály budoucnosti? Inovativní, luxusní i hravé, především však zaměřené na přírodu, udržitelnost, kvalitu a tradiční řemeslné zpracování.

Letošní rok si designéři pohrávají s myšlenkou, kam vlastně patříme. Podle nich si každý z nás vytváří svou vlastní osobitost podle zkušeností a prostředí, v němž žije, zda ve světě on-line či off-line nebo ve svých fantaziích. Proto v bytovém designu sází na rozmanitost, která nám umožňuje znovuobjevovat prostředí, v němž žijeme, a tím být sami sebou. Světoví návrháři rozdělili trendy pro letošní rok do pěti směrů, pojďte si vybrat, který styl je právě váš.

MAXIMUM GLAM propojuje glamour životní styl s vášní pro materiály

Krásný, okouzlující, prestižní i divoký – to je styl Maximum Glam. Ti, kteří hledají potěšení v luxusních a jedinečných designech, budou nadšeni. Nechte se unést extravagantním stylem, vrstvením, kombinací textilií s falešnými kožešinami, třásněmi, fantastickými vzory či divokými barvami. V interiéru designéři sází především na kvalitní látky jako damašek, jehož vytkávaný vzor nádherně lomí světlo, působí luxusně a splňuje aktuální trend Maximum Glam, tedy luxusní vzhled, ekologičnost, přírodní tkaninu a dlouhou udržitelnost. „I po dvaceti letech bude povlečení vypadat stále, jako byste si jej právě přinesli z obchodu. Ten nejkvalitnější damašek je vyrobený z jemně česaných přízí egyptské bavlny a často se zaměňuje s hedvábím. Je však několikanásobně levnější,“ říká Hana Šrůtková z české textilky Veba, jejíž damašek a bavlněný satén milují popové hvězdy i evropské královské dvory.

V bytovém designu se sází na rozmanitost stylů

Foto: zdroj Veba, trendová kolekce LINEA pro rok 2020, vytkávaný vzor, materiál: 50 % bavlna, 50 % viskóza Do ložnice vnese nevšední fialová barva notnou dávku temperamentu, který dokáže rozbít fádnost a nudu. Celá její krása nejlépe vynikne v moderních, rozměrově velkorysých prostorech, autorka kolekce: Petra Verner Mžiková

PURE SPIRITUAL – příroda a mystika v nás

Tento styl nachází rovnováhu v přírodě a mystice a je pravým opakem Maximum Glam. V dnešním předimenzovaném světě lidé často touží po čistotě a souznění s přírodou, kde podle designérů hledají kousek svého osobního ráje. Tlumené pastelové tóny a přírodní látky s organickou strukturou na ně působí jako oázy klidu. Trendem jsou nové materiály, jako je Tencel, což je vlákno botanického původu vyráběné z eukalyptového dřeva. „Je vhodné i pro alergiky, absorbuje o 50 procent více vlhkosti než bavlna. Na dotek je velmi jemné, je však stejně pevné, jako bavlna. Je to nejjemnější damaškové povlečení, které v Česku vyrábíme,“ dodává odbornice z Veby.

ACTIVE URBAN – tep v srdci velkoměsta

Prostě město! Pulzující, hektické, měnící se v tvarech, hýřící novými technologiemi i barvami. Město, které prostě milujeme. Prolíná se v něm technický pokrok v kombinaci s využitím obnovitelných zdrojů a hledáním smart řešení. Je funkční a zároveň krásné. Stejně praktické jsou materiály a vzory, které se používají. I ono však potřebuje občas zastavit a vnést do obydlí pocit jistoty a klidu.

HERITAGE LUX – láska k luxusu a kráse minulosti

Nalézá krásu designu v historickém dědictví, které přežilo staletí. Krása tkví v historii a rafinovanosti materiálu i jeho zpracování, využívá luxusní látky jako samet či damašek. Záleží také na příběhu, který sebou nese. I Česká republika představila na Heimtextilu české dědictví, své designové kolekce zde vystavovaly firmy s více než stoletou tradicí, jako česká textilka Veba či výrobce průmyslové a pletací příze VLNAP, nebo o něco mladší společnosti jako Vavex, Stylcon nebo A&G Co.

MULTI-LOCAL vzývá globální kulturní vlivy

Co nám tento styl říká? Jsme globální a zároveň ctíme a obdivujeme místní tradice – lokální styl se mísí s globálním světem. Oslavuje dekorativnost, folklórní vzory, ve své extázi přechází až do geometrických vzorů. Vítejte ve světě tradičních řemesel a domorodých stylů v kontextu globálního světa, kde je inspirací třeba náš český kanafas utkaný moderní technologií v tradičním místě českého textilu v sousedství Adršpašských skal v Broumově.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry