Dopad epidemie na realitní trh: upevnění pozice nájemců a zhruba 30% úspory nákladů

O přesném rozsahu hospodářské krize na Českou republiku v souvislosti s koronavirovými opatřeními se prozatím přou přední čeští ekonomové. V oblasti zastupování nájemců komerčních nemovitostí ale vidíme během dvou posledních týdnů absolutní proměnu vyjednávacích pozic mezi vlastníky nemovitostí a nájemci. Trh se ochladí a menší poptávka dopadne i na cenu stavebních prací nejen v oblasti interiérů, ale i výstavby nových komerčních objektů. Jako vítězové tak z nastalé situace vyjdou právě nájemci komerčních realit.

„Majitelé komerčních nemovitostí dobře vědí, že neobsazenost nyní půjde nahoru, protože velká část českého hospodářství utrpí výrazné ztráty a bude muset omezovat náklady nejen v oblasti lidských zdrojů, ale i fixní náklady v podobě nájmu kancelářských prostor. Díky tomu se na trhu objeví celá řada uvolněných kanceláří a ti, kteří právě nové kancelářské prostory staví, budou mít větší potíže sehnat do nich nájemce. I přes veškerá negativa, která situace bude mít na celou ekonomiku, se jedná o dobrou zprávu pro nájemce, kteří nyní budou schopni ušetřit nejméně 30 % ze svých nákladů v oblasti nájemních závazků,“ říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners.

Případné úspory pro nájemce pak mohou být ještě vyšší, pokud se firmy rozhodnou snížit i velikost podlahové plochy nejen svých kanceláří, ale i logistických center či výrobních hal, kde jsou v pozici nájmu. Již dnes lze očekávat snížení kapacitních potřeb u většiny firem v kancelářském trhu na úrovni 20 % v reakci na pokles obratů. Rozsah celkového dopadu současné krize budeme samozřejmě znát až dle délky stávajícího stavu hibernace ekonomiky a zásahů státu.

Trendem, se kterým se nyní v oblastí komerčních realit budeme více potkávat, budou určitě z pohledu větších firem nutnost flexibilnější podmínky nájmu vzhledem k možnosti nenadálé potřeby rozšířit či snížit své pracovní kapacity. U některých odvětví vidíme možnost uspořit již dnes až polovinu nákladů v kombinaci restrukturalizace nájemní smlouvy a dílčího snížení kapacity prostor“ dodává Radek Procházka.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality