Zrušení daně z nabytí nemovitosti mělo přijít již dříve, tvrdí další expert

Jana Brožková, 1.4.2020

Daň z nabytí nemovitosti se má zrušit, ministryně financí Alena Schillerová to navrhne vládě. Fincentrum Reality tento krok vítá, daň je totiž strašákem pro mnoho klientů a jedna z překážek v koupi nemovitosti. „Realitnímu trhu toto rozhodnutí pomůže. Zároveň je s podivem, že právě paní ministryně Schillerová přichází s tímto inovativním návrhem, když právě vloni v září přehlasovali její kolegové návrh Senátu a opozice na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Zrušení mělo přijít mnohem dřív,“ dodala Andrea Daňhelová, provozní ředitelka a jednatelka z Fincentrum Reality.

Při koupi průměrného bytu v Praze za 8 milionů korun mohou kupující ušetřit 320 tisíc korun. Takovou výhodu získají po zrušení daně z nabytí nemovitosti. Fincentrum Reality dlouhodobě volalo po tom, aby tato daň přestala existovat. „Jedná se o dlouhodobě diskutovanou položkou. Podle expertů dochází k dvojímu zdanění, což je v rozporu nejen s českými, ale také s evropskými právními zásadami,“ upřesnila Daňhelová, podle které je však nutné si uvědomit, že sice dojde k úlevě v rámci jednorázové platby, na druhou stranu se zruší odčitatelné položky týkající se úroků u hypoték.

„Dlouhodobá podpora státu směrem k občanům, aby si pořídili vlastní bydlení, tak na trhu bude zcela chybět. Zároveň není jasné, jak se bude přistupovat k hypotékám, které budou refinancovány, ačkoli původní byly vázány k nemovitosti, u které kupující daň odvedl. Návrh paní ministryně jsem neviděla, ráda bych věřila, že se zamýšleli o všech možnostech a dopadech podrobněji,“ doplnila právní expertka.

Větší zájem o nemovitosti

Vládní krok by mohl přitáhnout o 20 až 30 procent více zájemců než v současné době, což je důležité. „Aktuálně totiž kvůli pandemii poptávka po nemovitostech klesá, a to o 40 až 50 procent. Je to způsobeno zejména tím, že klienti mají nyní obavy vložit prostředky do koupi nemovitosti. Neví, jak se situace vyvine a zda nebudou jejich finanční rezervu potřebovat například za měsíc či dva, pokud nouzový stav neopadne,“ tvrdila Daňhelová.

Zároveň by zrušení této daně nemělo být správným impulsem, proč cenu nemovitosti snížit. „Ceny jsou zatím stabilní, nicméně kupující začínají tlačit na prodávající s tím, že predikují krizi a lehce straší prodávající a snaží se aktivněji srazit cenu, někdy i razantně, než by tomu bylo před pár měsíci. Zároveň je problém v tom, že kupující se aktivně nemá možnost podívat na prohlídku nemovitosti. Nejen, že nemůže, zároveň i prodávající chtějí počkat, až situace opadne, aby se nevystavili zdravotnímu riziku,“ popsala současnou situaci Andrea Daňhelová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům