EKOSPOL: Nutit pronajímatele odložit nájem je špatný nápad, povede k platební neschopnosti všech


Firmy nemohou prodávat své zboží a služby, tržby jim ze dne na den klesly na nulu. Ta samá vláda, která kvůli boji proti koronavirové nákaze nařídila podnikatelům okamžitě zavřít své provozovny, přichází s nápadem, jak jim výpadek příjmu vynahradit. Bohužel však na úkor další velké skupiny soukromníků, tentokrát majitelů nemovitostí. Jedním z léků pro firmy, jak přežít karanténu a zákaz prodeje, by mělo být odložení povinnosti platit nájem až o půl roku. To ale povede ke krachům spousty dalších firem, zavlečení infekce platební neschopnosti do dalšího podnikatelského sektoru a prohloubení krize celé ekonomiky.

Ohroženy tímto nedomyšleným nápadem budou hlavně tisíce malých pronajímatelů, kteří na úplatném poskytování vlastní nemovitosti mají založený svůj byznys. Nyní reálně hrozí, že přijdou o svůj jediný zdroj příjmů, a to až na půl roku. Dokáže si vůbec někdo představit, že by byl dlouhých šest měsíců bez peněz? A to dokonce hrozí, že za své nájemce budou po tuto dobu dokonce doplácet.

Stále totiž není jasné, jak to bude s placením záloh za energie a jiné služby. Jestli se osvobození týká i těchto plateb nebo ne. Pokud by nájemce nemusel platit ani tyto pravidelné platby, přešla by tato povinnost nejspíš na vlastníka nemovitosti. Dodavatelé energií určitě nebudou tak benevolentní, aby dodávali elektřinu, plyn či vodu půl roku zdarma.

Stejný problém budou mít i větší pronajímatelé, typicky například vlastníci nákupních center. Odložení výběru nájemného je tak může dostat do ohromných problémů a v nemálo případech může dokonce vést až k platební neschopnosti.

Odložení splatnosti nájmu by vedlo k tomu, že by každý přestal platit každému. Všichni by se snažili držet nějaké peníze pro případ ještě větší krize. Pokud by jim tedy ještě vůbec nějaké finance zbyly. Jde také o velký morální hazard. Jakýkoliv dlužník by nyní mohl argumentovat, proč má splácet své závazky on, když jiná velká skupina lidí platit nemusí.

Současný stav je opravdu mimořádný a přijmout opatření k omezení šíření koronavirové nákazy je nutné. Nelze ale tuto krizi zneužívat a přijímat řešení, jejichž dopady nejsou domyšlené. Mohou totiž vést k úplnému kolapsu celé ekonomiky a pádu do dlouhé a těžké krize.

Pokud jde o nájmy, měl by stát ponechat dohodu pouze na pronajímatelích a jejich nájemcích. Každý rozumný pronajímatel dobrého nájemce nezadusí a pokusí se mu vyjít vstříc. Musí však jí o oboustrannou dobrovolnou dohodu a ne jednostranný vládní diktát.


RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika