Sněmovna schválila prodloužení doby zkoušek u realitních makléřů

mmr.cz, 9.4.2020

8. 4. 2020

Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR prošel návrh zákona, kterým se mění zákon o realitním zprostředkování. Novela prodlouží dobu pro prokázání odbornosti realitního makléře nutné pro další podnikání. Splnění této podmínky pro dosavadní makléře bude posunuto z 3. září 2020 na 3. března 2021. Také zcela začínající podnikatelé bez praxe budou mít zvláštní toleranční lhůtu. A to půl roku od účinnosti přijaté novely, tedy již od tohoto měsíce.

Zákon o realitním zprostředkování je účinný sice od března tohoto roku, ale kvůli současné pandemii jsme se ho rozhodli novelizovat, a to v bodě prokázání odborné způsobilosti. Je nám totiž jasné, že certifikát o složení zkoušky profesní kvalifikace v současné situaci kvůli omezení pohybu osob a shromažďování, kdy je konání všech zkoušek aktuálně pozastaveno, nebude možné získat v původním termínu. Splnění této podmínky bude pro dosavadní makléře posunuto z 3. září 2020 na 3. března 2021,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zákaz kontaktů osob na dva měsíce a případný postupný náběh v období s možností shromáždění omezeného množství lidí bude znamenat v přepočtu ztrátu nejméně 80 dní, kdy mohly zkoušky probíhat. I s využitím dnů pracovního volna a klidu nebude možno všechny žadatele o zkoušky uspokojit. Několik set realitních zprostředkovatelů by tak nemohlo po 3. září svoji živnost provozovat, protože nebudou splňovat podmínku odbornosti, i když o to budou sebevíce usilovat. Navíc by byl také znemožněn přechod makléřů mezi firmami a nábor nových, protože absolvování zkoušky je pro tento druh začínajících podnikatelů téměř jediným možným způsobem prokázání kvalifikace. Proto byla přijata ještě změna pro tyto začínající makléře, realitní činnost mohou přechodně na dobu půl roku vykonávat jako živností volnou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality