Češi vyrážejí na chalupy, zabezpečení ale stále podceňují

První teplé dny a současná koronavirová situace letos uspíšily odjezd Čechů na chaty a chalupy. Mnozí z nás nyní tráví na chalupě téměř veškerý čas, ať už formou home office nebo nucené dovolené. I proto si lidé na chalupu přiváží stále více věcí a víceméně z ní budují svůj druhý domov. Na co se zaměřit, když na chalupu na jaře přijíždíme poprvé?

Cennosti nechte doma

Chalupy se pro hodně lidí stávají v průběhu let odkladištěm poměrně cenných věcí. Na to spoléhají i zloději – jen v loňském roce napáchali vloupáním do chat a chalup škodu přes 30 milionů korun. Celých 70 % případů se přitom nepodařilo objasnit, a tedy ani dopadnout pachatele.

Aby si zloději nevyhlédli i tu vaši chalupu, pokuste se v ní nenechávat příliš mnoho drahých věcí. Pokud ji využíváte k práci, vždy si veškerou techniku odvážejte s sebou. Práce na notebooku pod rozkvetlou třešní je sice příjemná, ale stačí chvilka nepozornosti a můžete přijít o počítač i veškerá data. Proto cenné věci nenechávejte na dohled zvědavých očí.

Důsledně zamykejte

Falešný pocit bezpečí získáme na chalupě uprostřed přírody poměrně snadno, zvlášť když sousedy dobře známe a kolem chaty neprojde přes den ani noha. To vše svádí k pootevřeným dveřím přes den, nočnímu větrání u naplno otevřeného okna i ledabylému úklidu věcí do polorozpadlé kůlny.

Zabezpečení chalupy přitom nevyžaduje zámky za desítky tisíc ani kameru s nočním viděním. Nutností ovšem je dobrá cylindrická vložka na veškeré vchodové dveře, tedy i zadní a boční vchody, které zloději rádi využívají. „Sáhnout bychom měli po 3. až 4. bezpečnostní třídě – taková vložka už odolá běžným zlodějům, zároveň zvládne i výkyvy teplot a nestane se nám, že by například po zimě nefungovala,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Nezanedbávejte údržbu

Na jaře bychom jeden den na chalupě měli věnovat údržbě zámků. I když zima byla mírná, je i tak třeba zkontrolovat veškeré zámkové vložky, visací zámky a petlice. Na promazání sáhněte po specializovaných mazivech, která zámek neucpou, a naopak ho ochrání před reznutím. Zaseknuté zámky se nepokoušejte opravovat a rovnou je nahraďte – jakmile se už jednou zasekl, je víc než pravděpodobné, že se to stane znovu.

Myslete jako zloděj

Chcete-li získat dobrý pohled na to, jak vaše chalupa je nebo není chráněná, podívejte se na ni očima zloděje. Rázem si všimnete detailů, které v běžném provozu možná přehlédnete – třeba špatně těsnícího okna, uvolněné kličky nebo chybějících prken v kůlně. To vše může zloději pomoci dostat se k cenným věcem a způsobit vám řadu nepříjemností. „Zlodějský“ pohled přinese novou perspektivu – zlepšíte zabezpečení chalupy a možná i opravíte dlouho odkládané resty.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky