Jak na údržbu nadzemních bazénů?

REKLAMA       Inzerce, 20.4.2020

Sluníčko začíná svítit a my se už nemůžeme dočkat, až se poprvé vykoupeme v bazénu. Ten je ale zatím zakrytý plachtou nebo rozložený někde v kůlně. Teď je ten správný čas na jeho jarní údržbu. Jak na ni?

Podle doporučení výrobců by se většina nadzemních bazénů měla na zimu rozebrat a uskladnit. Málokdo se tím ale řídí. Většina z nás nechá bazén pěkně stát na zahradě, upustí z něj vodu, odmontuje filtraci a zakryje ho plachtou, aby dovnitř padalo minimum nečistot. Jak se o takový bazén teď postarat?

Jak na odzimování bazénu?

Během zimy bazén jen tak stál, nikdo se v něm nekoupal, ani filtrace neběžela. Právě teď nastává ten nejlepší čas připravit ho na další sezónu. Dřív, než voda, která v něm zůstala, začne zelenat.

Kdy je nejlepší čas bazén odzimovat?

Nejvhodnější dobou je chvíle, kdy venkovní teploty už nepadají bod mrazu a teplota vody v bazénu je mezi 10°C a 15° C.

Nejdřív sundejte z bazénu plachtu

Prvním krokem je z bazénu stáhnout plachtu a očistit stěny a dno od nečistot. Hrubé nečistoty můžete odstranit pomocí bazénové síťky, na stěny vezměte houbičku.

Sestavte a zapojte filtraci a solární ohřev

Vezměte si k ruce manuál, podle kterého připojíte filtraci a solární ohřev k bazénu. Hadice se často zapojí špatně, proto je lepší mít po ruce návod.

Náš tip: Máte pískovou filtraci? Zvažte, zda není na místě vyměnit starý filtrační písek za nový. Měly byste to udělat zhruba jednou za dva roky.

Teď už můžete napustit vodu

Vodu dopusťte přibližně do poloviny skimmeru. V případě, že máte bazén s nafukovacím lemem, pak by voda měla dosahovat asi 1 cm pod prstenec. Jakmile máte bazén dopuštěný, pusťte na následujících 24 hodin filtraci.


Zkontrolujte kvalitu vody

Čistá voda je základ každého bazénu. Věnujte jí péči od prvních chvil. Zkontrolujte její tvrdost, upravte pH a aplikujte chlor.

Víte, jaké jsou doporučené hodnoty bazénové vody?

  • Hladina tvrdosti vody v bazénu by neměla překročit 18° N.
  • Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7-7,4. Právě pH kontrolujte pravidelně a dbejte na jeho správnou hodnotu. Když totiž překročí doporučenou mez, může podráždit oči a kůži, snížit účinek chloru a způsobit zákal vody. Nižší hodnoty zase stojí za korozí kovových částí.
  • Hlídejte i obsah volného chloru ve vodě. Doporučená hodnota je 0,3-0,6 mg/l.

Vodu vydezinfikujte

Nejjednodušším způsobem je aplikace chlóru, který vodu v bazénu zbaví všech nežádoucích mikroorganismů. Viry, bakterie ani řasy nebudou mít šanci.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny