Z jarních květů vyrobíte právě teď pampeliškový med

Jedním z jarních květů, které právě teď žlutí louky je všudypřítomná a všestranně prospěšná pampeliška se spoustou kvalitního pylu. Právě z pampelišky si můžete připravit pampeliškový med.

Pampeliškový med není težké připravit

Co potřebujeme:

5 plných hrstí květů smetánky lékařské, 1 hrst čerstvých listů meduňky, 300 g světlého třtinového cukru, 2 citrony s chemicky neošetřovanou kůrou, 1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta

Postup:

Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností! Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou. Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne. Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví). Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1-2 hodiny.

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření