Proč zrušit daň z nabytí nemovitosti co nejdříve, ale jenom ji

Zrušit nebo nezrušit daň z nabytí nemovitosti? A co možnost odečtu úroků z hypoték?

Tyto dvě otázky v posledních týdnech rezonují politickou scénou. To, co většina odborníků i veřejnosti brala již za hotovou věc, tedy zrušení daně z nabytí nemovitosti, se nekoná, a není jasné, kdy na něj dojde a zda sebou neponese další negativní změny. A výsledkem je jediné - paralyzovaný trh.

Ve středu 8. dubna ministryně financí Alena Schillerová překvapila poslance na mimořádné schůzi sněmovny prohlášením, že zrušení daně z nemovitosti, které již dříve avizovala, doprovodí zrušením jedné z daňových úlev, a to odpočtu z úroků z hypoték. Co toto prohlášení vlastně znamená?

Současná situace prodeji nemovitostí nepřeje. Počet uskutečněných prodejů v březnu a dubnu klesl a ani v následujících měsících není možné očekávat enormní zájem o koupi nového bytu či domu. Naopak nabídek bude nejspíše neustále přibývat. Vlivem současné situace bude část lidí nucena prodat svou nemovitost, ať už z finančních důvodů nebo z důvodu nevyužití (Airbnb). Kombinace těchto faktorů zčásti paralyzovala aktivitu realitního trhu. A ke zmrazení přispělo také vyjádření paní ministryně týkající se plánovaného zrušení daně z nabytí. Většina kupujících nyní vyčkává, jak jednání dopadnou, protože pro řadu z nich by znamenalo značnou finanční úsporu, např. u bytu za 4 miliony činí daň 160 000 , což rozhodně není zanedbatelná částka.

Samotné zrušení daně z nabytí nemovitosti by tedy znamenalo rozhýbání nyní spícího trhu a také by pomohlo těm, pro které je nyní daň při koupi nemovitosti překážkou. Spolu se zrušením daně z nabytí nemovitosti by Alena Schillerová chtěla nově zrušit možnost odečtu z úroků z hypoték od základu daně. Tento krok by však jen mírně vyrovnal ztrátu, kterou státnímu rozpočtu zrušení daně přinese (v loňském roce činil příjem 13,5 miliardy). Navíc by naopak uškodil těm, kteří si kupují byt v novostavbě a daň z nabytí neplatí, stejně jako ti, kteří si hypotéku pořizují z důvodu stavby domu.

V tuto chvíli je tedy rozumné, samostatně zrušit daň z nabytí nemovitosti hlavně z těchto důvodů:

 Realitní trh dostane impuls, který aktuálně velmi potřebuje.

 Nové bydlení si budou moci dovolit ti, pro které byla daň překážkou.

 Zruší se dvojité zdanění - většina kupujících hradí daň z peněz, které vydělali a již jednou zdanili.

 

Text je komentářem AtlasCen.cz k navrhovaným daňovým změnám v oblasti realit



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality