Pražské plynové osvětlení: každý večer ulice města osvítí okolo 680 plynových luceren

Historické plynové lucerny svítí v Praze Tento týden proběhlo na Starém městě měření fotometrických veličin pražského plynového osvětlení. To zahrnuje okolo 680 historických luceren svítících na celou Královskou cestu od Prašné brány, přes Karlův most až po Hradčanské náměstí a také v přilehlých historicky významných ulicích. Měření má ověřit jejich světelně-technické vlastnosti a stanovit parametry pro vývoj nových plynových hořáků.

Měření provedla v pondělí po deváté hodině večer městská společnost Technologie hlavního města Prahy (dále jen THMP), která má pražské veřejné osvětlení na starosti. „Světelné parametry jsme měřili u jedné konkrétní plynové lucerny na Uhelném trhu. Abychom dosáhli objektivních výsledků, vyřadili jsme postupně veškeré ostatní osvětlení na tomto náměstí z provozu,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. Měření se záměrně neprovádělo v laboratorních podmínkách, aby výsledek co nejvíce odpovídal realitě.  

Závěry měření by měly ukázat skutečné světelně-technické parametry pražských plynových luceren. „Tyto údaje máme v současné době k dispozici pouze z dokumentace poskytnuté dodavatelem. Reálně odměřené parametry potom využijeme v pilotním projektu, který má za cíl vyvinutí nového plynového hořáku,“ dodal Tomáš Jílek s tím, že cílem společnosti THMP je mít širší spektrum materiálových dodávek pro zajištění servisu vlastními kapacitami.

Podle radního HMP Jana Chabra má současné plynové osvětlení v historickém centru Prahy své nezastupitelné místo. „Ideálně totiž dokresluje večerní atmosféru historických exteriérů a ulice našeho hlavního města osvětluje už od roku 1847. Dnes pražské plynové osvětlení zahrnuje 415 lamp s jednou až třemi lucernami a tři historické kandelábry na Malé straně - osmiramenný na Hradčanském a Loretánském náměstí, čtyřramenný na Dražického náměstí,“ doplnil. Zajímavostí je, že Karlův most je jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy