Roste zájem o nemovitosti okolo Prahy. Nejen o domy a byty, ale i o chaty a chalupy


Ceny bytů v Praze jsou dlouhodobě na vysoké úrovni a pro mnoho lidí je tedy takové bydlení nedostupné. Roste pak zájem o nemovitosti mimo město. Zvyšuje se atraktivita jak domů a bytů u hlavního města, ale vzrůstá zájem i o chaty a chalupy. Současná vyhrocená situace okolo pandemie a karantény, kdy byli lidé nuceně zavření doma, ještě zvýšila atraktivnost bydlení blízko přírodě, ale v dosahu života metropole. Dokládají to data od developerů a realitních kanceláří.

„Platí, že za cenu pražského bytu lze pořídit za Prahou dům se zahradou. V posledních týdnech vidíme další vlnu růstu zájmu o nemovitosti okolo hlavního města, kterou eskalovala karanténní opatření vlády. Růst zájmu je patrný jak o domy a byty určené k celoročnímu bydlení, ale i o chaty a chalupy, které dobře poslouží jako azyl a místo odpočinku,“ uvádí Jiří Švec z Evropa Realitní kancelář. Podle údajů společnosti Valuo, která analyzuje nabídku a poptávku realitního trhu, bylo například ve třetím dubnovém týdnu bylo přes inzertní realitní serverech prodáno 2x více chat a chalup, než tomu bylo ve stejném období v roce 2019. V celkových číslech stoupl zájem o chaty a chalupy oproti loňskému roku o 13 %.

V rámci okolí Prahy, které tvoří okresy Praha-východ a Praha-západ se dále zvyšuje zájem o nemovitosti. Nejatraktivnějšími lokalitami v oblasti jsou vesnice a města s dobrým dopravním spojením s Prahou. Klíčovým faktorem je také občanská vybavenost, na kterou jsou lidé v Praze zvyklí. „Růst zájmu lze pozorovat zejména v místech s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností. Na jih od Prahy je stále lukrativnější oblast okolo Říčan, s přilehlými obcemi a pražskou periferií, jako jsou například Kolovraty. V západní části ožívá zájem například o Unhošť nebo Vysoký Újezd, říká Kamil Dunaj z developerské společnosti Getberg.

Nemovitost v okolí Prahy je navíc dobrou investicí. Její cena dlouhodobě roste a další růst lze očekávat. Realitní segment byl vlivem pandemie zasažen jen okrajově a lze předpokládat, že uložení peněz do nemovitostí v okolí metropole bude dobrou investicí, která si uchová hodnotu a ještě poroste. Co se týče nárůstu v minulých letech, pak například v roce 2015 se v oblastech okolo Prahy prodávaly dvoupokojové byty za zhruba 2,2 milionu korun. V minulém roce se pak průměr vyšplhal na 3,4 milionu. U třípokojových bytů byl nárůst ještě prudší – ve stejném období vzrostl průměr z 2,9 na 4,2 milionu.

Kvůli nedostatečné výstavbě bytů v Praze stále pokulhává nabídka za poptávkou. Výstavbu nových projektů brzdí zejména přílišná byrokracie. Získat stavební povolení nebo územní rozhodnutí na výstavbu i rekonstrukci je stále obtížnější a doba předprojektové fáze až po zahájení výstavby se může natáhnout na dlouhou dobu. Na tuto skutečnost také poukazuje poslední studie společnosti Deloitte Property Index, která udává průměrnou délku stavebního řízení v České republice alarmujících 8,9 roku.

Růst zájmu o nemovitosti za Prahou je zapříčiněn i nedostatečnou výstavbou nových bytů v metropoli. Důvodem je ubývající počet vhodných pozemků i zdlouhavé povolovací řízení nové výstavby,“ říká Serge Mayer ze společnosti Acord Invest



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality